Emilia Huczko: "Jag är stolt över att vara rom"

Emilia Huczko är rom och en känd profil i Uppsala. Under tisdagen är det romernas nationaldag, en dag för fest och glädje, men också för att stärka banden inom en utsatt folkgrupp. 

Två dagar i veckan kan man hitta Emilia Huczko på kommunens jobb- och utbildningscenter i Gottsunda och Kvarngärdet.

Två dagar i veckan kan man hitta Emilia Huczko på kommunens jobb- och utbildningscenter i Gottsunda och Kvarngärdet.

Foto: Ylva Liljeholm

Uppsala2025-04-08 05:00

Tanken var att fokusera intervjun på det som är bra och härligt och speciellt med att vara rom. Men när vi ses på Gottsunda jobb- och utbildningscenter vilar en skugga över Emilia Huczkos ansikte. Återigen har hon fått ta emot glåpord – denna gång från en fördomsfull person som i bor i hennes område.

– Personen kallar mig hemska saker och skriker åt mig att jag ska skaffa mig ett jobb.

Att Emilia Huczko haft en fast anställning som samhällsvägledare med romsk kompetens i Uppsala kommun sen 2014 och är utbildad på Södertörns högskola är inget personen brytt sig om att ta reda på.

– Personen vet ingenting om mig. Som tur är finns andra i närheten som tar mig i försvar.

Generellt tycker hon att fördomarna mot romer och andra minoriteter ökat de senaste åren. 

undefined
Emilia Huczko hjälper Jadwiga Markowska att skriva sitt CV.

– Okunskapen om romer bland svenskar är stor och det leder till fördomar. I skolan pratar man väldigt lite om våra minoritetsfolk. Det är sorgligt. En av mina söner fick till exempel sluta på sitt jobb när hans arbetsgivare förstod att han är rom. Men han har ett annat jobb nu och han är stolt över sin identitet och stolt över mig och det arbete jag gör.

Emilia Huczko ser sig som en brobyggare mellan romer och svenska myndigheter, föreningar och institutioner. Två dagar i veckan kan man hitta henne på jobb- och utbildningscentren i Gottsunda och i Kvarngärdet där hon hjälper personer med romsk bakgrund. Övriga dagar finns hon på stadshuset och jobbar med allt från utbildningsinsatser till att driva mötesplatsen Kafé Romano.

undefined
Emilia Huczko vet hur många romer och resandefolk det finns i Uppsala kommun men det är inte en siffra hon går ut med. "Det är inte många år sen det upptäcktes att polisen registrerade romer i Skåne. Jag är försiktig".

Och så planerar hon firandet av internationella romadagen den 8 april som äger rum på Upplandsmuseet.

– Vi har ett jättebra samarbete med museet sen många år tillbaka. Det kommer att komma mycket folk, det vet jag, även om alla som kommer kanske inte är öppna med sin romska identitet. Alla är såklart välkomna, inte bara romer. Det kan vara ett tillfälle att lära sig mer om romer och romsk kultur.

Firandet äger rum mellan klockan 17.00 och 20.00 på Upplandsmuseet. Det blir visning av ett par av museets utställningar, bland annat "De assimilerade" av Robert Tinglöf som först i vuxen ålder fick veta att han tillhör resandefolket.

undefined
Emilia Huczko älskar själv att sjunga och uppträda på scen. Hon är en av medlemmarna i gruppen Bahtle Roma – välsignade romer

Flera romska artister uppträder med musik och dans och det kommer att finnas en foodtruck med våffelmeny på gården.

– Och några barn kommer också att uppträda, det är extra kul, avslutar Emilia Huczko.

undefined
Den romska flaggan kommer att vaja på många håll i världen den 8 april.
Internationella romadagen

1971 hölls en stor internationella kongress i London där romer från hela världen deltog. För att högtidlighålla det mötet har man utsett 8 april till romernas nationaldag. 

Förenta nationerna (FN) erkände romerna som ett världsfolk vid denna kongress.

Romer har bott i Sverige åtminstone sedan 1500-talet och de är idag en av landets fem nationella minoriteter. Språket romani chib är ett av minoritetsspråken.

Resandefolket (de resande) erkändes år 2000 inom gruppen romer som nationell minoritet i Sverige. De som idag benämns resande anses vara ättlingar till de första romer som kom till Sverige på 1500-talet och vars ursprung är Indien.

Källa: Nordiska museet och Bohusläns museum

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!