En anledning till stolthet

Kan ombyggnaden av ett köp- och kulturcentrum bidra till ökad stolthet och hemkänsla för invånarna i en hel stadsdel? I Gottsunda kan tecken i den riktningen anas, när storbygget av centrum snart går in på slutspurten.

Gunnar Hjorth och Ove Jansson i nya Gottsunda centrum.

Gunnar Hjorth och Ove Jansson i nya Gottsunda centrum.

Foto: Hans E Ericson

Uppsala2012-06-10 11:53

–  Vi har haft väldigt lite skadegörelse på byggarbetsplatserna och knappast några inbrott eller klotter sedan ombyggnaden började. Det är ovanligt, men jag tror det kan handla om att människor faktiskt känner en slags stolthet över att det satsas ordentligt på Gottsunda nu.

Det säger Gunnar Hjorth, projektchef för den stora ombyggnaden av Gottsunda centrum som genomförs av Uppsala kommuns fastighetsbolag. För bara drygt två år sedan blev Gottsunda rikskänt för upplopp, stenkastning mot polis och räddningstjänst, drivor av krossade skolfönster och mängder med bilbränder.

Projektchefens intryck ger en radikalt annorlunda bild, som kanske är en del av ett större mönster. UNT har tidigare rapporterat om att brottsstatistiken i Gottsunda vänt nedåt, med färre våldsbrott och polisingripanden.

Runt en halv miljard kronor satsar kommunen på utbyggnaden och renoveringen av centrumbyggnaden samt upprustningen av de närmaste omgivningarna. Ända från början har siktet varit inställt på att ombyggnaden inte bara ska öka klirret i butikernas kassor utan också förbättra sammanhållning, hemkänsla och stolthet bland invånarna. Inte minst de stora kultursatsningarna i Gottsunda centrum ska bidra till vändningen, är tanken.

Kunder och butiksfolk som UNT möter en vanlig vardagstimme i Gottsunda centrum ger uttryck för ungefär samma slutsats som projektchefen: äntligen syns det att kommunen gör något rejält åt stadsdelens skamfilade 60- och 70-talsatmosfär. Helena Hedman Skoglund som går med barnvagnen genom centrumbygget tror på en positiv effekt:
–  Det blir väldigt tydligt att man satsar på Gottsunda när det byggs så här mycket i centrum. Och jag kan mycket väl tänka mig att människor blir mer rädda om det som byggs nytt än när inget händer, säger hon.

Ju större butiksutbud, desto mer handlas på hemmaplan. En enkel ekvation som också kommer att gälla för Helena Hedman Skoglund. På den korta tid hon får på sig att tänka efter, mitt i lunchspringet, kommer hon egentligen bara på en butik som hon ännu saknar:
–  Någonstans att köpa riktigt god choklad. Annars verkar det som om det mesta man behöver kommer att finnas här.

Ove Jansson är vd för kommunens fastighetsbolag och högste ansvarige tjänsteman för centrumbygget. Han har en lång och genuin bakgrund i Gottsunda, med start hos Uppsalahem för nästan 35 år sedan. Han är klar över handelns stora betydelse för att dra folk till stadsdelen, men vill inte höra ordet ”köpcentrum” utan betonar att det minst lika mycket är en plats för kultur, idrott och föreningsliv:
–  Det är nog det som ligger mig allra närmast hjärtat, att vi skapar en mötesplats och att ombyggnaden ger en slags katalysatoreffekt för hela stadsdelen, säger han.

Just nu pågår ombyggnaden av kulturdelen med nytt bibliotek och nya danssalar för Gottsunda dans och teater. Intill blir det hörsal med 80 sittplatser och bioutrustning.
–  Titta vilket lyft det blir, säger Ove Jansson i en urblåst hall där betongen är nylagd på golvet. Sedan fortsätter vi med tennishallen och sedan hoppas vi på ett helt stråk med aktiviteter.

Våren 2013 ska den invändiga förvandlingen stå helt färdig. Planeringen av invigningen pågår och omges i vanlig ordning av tystnad. Allt som avslöjas är att den ska bli ”extraordinär”.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om