En av tio upplever biverkan av sin medicin

Mer än var tionde person som använder något receptbelagt läkemedel anser sig ha fått biverkningar av medicinen. Personer som upplevde biverkningar klassade sin hälsa som klart lägre än andra användare av receptmediciner.

Foto: Scanpix

Uppsala2008-03-14 00:01
Det visar resultaten av en ny studie, som för första gången undersökt förekomsten av biverkningar av läkemedel hos ett tvärsnitt av den vuxna befolkningen i Sverige.
- Att frekvensen upplevda biverkningar skulle vara mycket högre än vad som framkommer i den vanliga biverkningsrapporteringen var väntat, men att den skulle vara så här hög hade vi inte förväntat oss, säger apotekare Christ Bingefors, lektor vid Institutionen för farmaci vid Uppsala universitet.

Studien omfattar nära 5 000 med slumpens hjälp utvalda vuxna kvinnor och män från hela landet, som besvarat en enkät med frågor om bland annat sin hälsa, medicinering och biverkningar.
Svaren visar att läkemedel är vardag för de flesta svenskar. Av deltagarna hade under de senaste 14 dagarna nära 60 procent använt minst ett receptbelagt läkemedel. Ännu något fler hade använt receptfria mediciner.
Av dem som använde receptläkemedel uppgav drygt var tionde att han eller hon hade känt av biverkningar av medicinen. Av dem som använde receptfria mediciner rapporterade var 100:e biverkningar.
- Eftersom deltagarna i studien utgjorde ett tvärsnitt av befolkningen kan vi utifrån dessa siffror beräkna att omkring 420 000 vuxna svenskar under de senast två veckorna upplevt vad de anser är en biverkan av sin medicin. Det kan jämföras med de drygt 4 000 misstänkta allvarliga och oväntade biverkningar som läkarna årligen rapporterar till Läkemedelsverket, säger Chris Bingefors.

Alla oväntade symptom som en person kan få under behandling med läkemedel behöver inte vara biverkningar av medicinen. Från prövningar av läkemedel vet man till exempel att även patienter som får overksamma sockerpiller rapporterar att de haft biverkningar av dem.
Chris Bingefors betonar att det utifrån uppgifterna i den nya studien är omöjligt att avgöra hur många som rapporterat biverkningar som verkligen beror på medicineringen och hur många som rapporterat besvär som i själva verket kan ha någon annan orsak än medicinen.

Men det var inte heller vad forskarna var ute efter att få fram när de bestämde sig för att göra studien.
- Det viktiga för oss var att få fram deras egna subjektiva upplevelse av biverkningar. Om man själv tror att man fått en biverkan av en medicin är det uppenbart att detta negativt kan påverka såväl tilltron till behandlingen som benägenheten att ta läkemedlet och att fullfölja behandlingen, säger Chris Bingefors.

Den nya studien, som hon har gjort tillsammans med professor Dag Isacson och apotekare Linnea Johansson, publiceras i nätupplagan av facktidskriften Annals of Pharmacotherapy.
Yngre vuxna uppgav mest biverkningar
Här är fler uppgifter som framkom i den nya studien:
Personer som upplevde biverkningar av receptbelagda läkemedel klassade sin hälsa som klart lägre än övriga användare av receptmediciner.
Personer i åldrarna 18 till 44 år var den åldersgrupp som oftast uppgav att de hade biverkningar av receptläkemedel, trots att äldre personer betydligt oftare har sjukdomar som gör dem mer känsliga för mediciner.
Personer som medicinerade med antidepressiva läkemedel var den patientgrupp som oftast uppgav biverkningar av sin medicin.
De vanligaste rapporterade biverkningarna var olika symptom från nervsystemet, till exempel yrsel eller trötthet. Näst vanligast var mag- eller tarmbesvär.
Av dem som använde något antibiotikum rapporterade var sjunde någon biverkan, nästan alltid i form av mag- eller tarmbesvär.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om