En av tre söker inte anvisade jobb - men AMS i Uppsala rapporterar till a-kassan
Var tredje som får ett nytt jobb via arbetsförmedlingen söker inte ens jobbet, visar en ny studie från Ifau (Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering). Ett skäl kan vara att man tror att risken för indragna förmåner är liten. Men i Uppsala rapporteras man till a-kassan.
Foto: Nina Leijonhufvud
En del kan ha fullt godtagbara skäl till att inte söka jobbet. Men det är fortfarande många som försöker komma undan med att låtsas att de sökt jobbet.
- När vi tagit bort alla som uppgivit för arbetsförmedlingen att de inte sökt, av en eller annan orsak, borde de resterande ha sökt jobbet. Men enligt arbetsgivarna är det ändå 25 procent som inte sökt, säger rapportförfattaren Per Engström, Ifau.
Ifau-studien visar vissa tendenser, som att chansen att söka ett anvisat jobb ökar om man är över 50 år och högutbildad och att chansen minskar om det nya jobbet innebär pendling.
Några säkra slutsatser om orsakerna vill inte institutet dra. En möjlig anledning är att hotet om sanktioner (minskad eller indragen a-kassa) inte upplevs som trovärdigt av den arbetssökande.
- Historiskt har det varit så, men kontrollerna har ju förbättrats på senare år, säger Per Engström.
I Uppsala är kontrollerna rigorösa, enligt arbetsförmedlingschefen Victoria Axberg Pehrman. Hon säger att tjänstemän finns avdelade på varje kontor för att följa jobbanvisningarna hela vägen.
- Man kan egentligen inte tacka nej till något jobb någonstans i landet. Vi har jobbat mycket med kontrollfunktionen för att tydliggöra vad som gäller, säger hon.
Det är jobblinjen som gäller. Finns något hinder för att ta ett anvisat jobb tar man omedelbart en diskussion med den sökande.
- En vanlig begränsning är att man inte får barnomsorg. Då kan man få tre månader på sig för att undanröja de hinder som finns för att ta jobb.
Hon säger att arbetsförmedlingen tidigare varit betydligt mer förstående och tagit hänsyn till arbetssökande som inte velat flytta eller tyckt att pendling skulle vara besvärligt. Nu gäller klara regler. Som tolvtimmarsregeln, en restid på två timmar till jobbet måste man acceptera.
Victoria Axberg Pehrman understryker att ingen tvingas att till exempel ta ett jobb i en annan del av landet.
- Nej, men då får man i stället söka andra jobb. Om det till exempel finns städjobb där man bor får man ta det, om man prioriterar bostadsorten högt.
För övrigt tvingas ingen ta något jobb över huvud taget. Reglerna gäller bara om man vill ha a-kassa om man låter bli.
- Det handlar om en försäkring för arbete, som är lika för alla. Det blir bara mer tydligt nu än tidigare. Ser vi någon som inte söker jobb underrättar vi a-kassan. Sedan är det a-kassan som fattar beslut om sanktioner, säger Victoria Axberg Pehrman.
Ett positivt resultat i Ifau-studien var att 13-14 procent av dem som söker det anvisade jobbet också får det, en högre siffra än väntat.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!