En dag på Fyrisskolan
När Maria Svensson skulle göra sitt gymnasieval gjorde hennes teknikintresse att hon valde att söka sig till Teknikprogrammet. Vi följde med Maria och hennes klasskamrater i klass Te2B på Fyrisskolan under en hel dag.
Första lektionen har blivit inställd så Maria Svensson kommer till skolan först nu. Nu börjar hon i stället 10.20, men ganska ofta är hon tidigt på plats i skolan.
- Jag bor hur långt bort som helst. I Skyttorp, berättar Maria medan hon tar trapporna upp mot tredje våningen i Fyrisskolans huvudbyggnad där hon har sitt skåp. Väl där uppe träffar hon några av sina klasskamrater.
- Vilken sal ska vi vara i? Är det 311, undrar Maria medan hon plockar fram Fysikböckerna ur skåpet.
Klassrummet ligger på bottenplanet i skolan.
- Vi har alla lektioner där nere och skåpen här uppe, så det blir bra träning, säger Maria.
10.20
Lärarpraktikanten Christian Killner låser upp klassrummet. Pappersbunten han har i handen leder till ett sus bland de väntande eleverna. De ska få tillbaka Diagnosen, det övningsprov i elektronik de har haft inför det riktiga elektronikprovet, och många är oroliga över att det inte har gått särskilt bra. Och mycket riktigt är medelresultatet lågt.
Men Maria Svensson knyter näven i luften när hon får tillbaka sitt prov.
- Det gick jättebra! Klart bättre än väntat, säger hon.
11.20
- Fysik är riktigt svårt, förklarar Maria Svensson när hon och övriga klassen går ut ur klassrummet.
Det var hennes intresse för teknik i alla dess former som gjorde att hon hittade till programmet.
- Det här är ett jättebra program om man är teknikintresserad. Dessutom är det inte så nischat som en del andra program, man kan egentligen bli vad som helst när man har gått här, säger hon.
11.30
Tillsammans med kompisarna Lovisa Alving och Narek Ayvazyan beger sig Maria Svensson till matsalen. Maten på Fyrisskolan är helt okej, menar de. Det brukar finnas både kött- och fiskalternativ, liksom mat för vegetarianer och muslimer.
- Nej, man ska inte klaga på den här maten. Kolla Lovisa, det finns pytt i panna, säger Maria medan hon slevar upp stora lass på tallriken.
11.55
En sak som slår en när man går runt på Fyrisskolan är att korridorer och uppehållsrum är fulla av elever som sitter och knappar på sina bärbara datorer. På skärmarna skymtar alltifrån inlämningsuppgifter till youtubefilmer förbi.
- Man får en dator när man börjar, men man får inte ta hem den. Sedan är det hårda regler på att man inte får spela spel och ladda hem saker, men det följs väl sådär, berättar Maria Svensson.
Hon, Lovisa och Narek slår sig ned i ett uppehållsrum och halar fram sina datorer de också.
- Jag ska kolla lite på läxorna och blogga lite. Jag skriver om vad jag gör och om nya tekniska saker, berättar Maria.
12.45
Mattelektionen närmare sig och matteläxan åker fram. De har just börjat med derivata, det vill säga hur mycket en matematisk kurva lutar. Det är inte det lättaste avslöjar Maria Svenssons djupa suckar mellan talen.
13.20
Mattelärararen Per-Olof Ahlberg är bekymrad över resultatet på senaste provet. Han föreslår en ny taktik för hur klassen ska jobba framöver.
- Kan vi göra så att det måste vara helt tyst när vi räknar. De som vill prata får gå ut i korridoren. Då blir det lättare för andra att koncentrera sig?
Klassen tycker att det är en bra idé. Och just den här dagen har de inte mindre än tre lärarkandidater att fråga om hjälp när de ska räkna så det visar sig bli ett bra mattepass.
14.15
Maria Svensson, Lovisa Alving och Narek Ayvazyan tar en paus från räknandet och beger sig till kafeterian. Det är helt enligt reglerna, försäkrar Maria medan hon väljer ur det riktigt stora sortimentet.
- Jag är alltid hungrig, säger hon medan hon tar plasten av sin smörgås.
14.55
Matten är över och till slut började det där med derivatan att smälta in lite hos Maria Svensson och de andra. Nu är det dags för dagens sista pass, som är produktion, och de går in i verkstaden där läraren Lennart Norrbom väntar. Klassen arbetare med att svarva i stål och Lennart Norrbom gör en kort genomgång innan det är dags att gå bort till maskinerna. För Marias del byts de högklackade stövlarna ut mot lågskor och en blå rock och skyddsglasögon åker på.
15.50
Maria Svensson och hennes labbkamrat har svarvat upp ett 18 millimeter brett hål och Lennart Norrbom kommer och kontrollerar. Det visar sig att hålet har blivit lite för stort, men det ligger ändå inom felmarginalen på 0,05 millimeter så de slipper göra om från början. När de en stund senare visar upp nästa arbete har de prickat bättre.
- Vi gick för fort fram med det första jobbet. Jag misstänkte att det blivit för stort, säger Maria.
16.45
Det är dags att börja städa vid svarvarna. Klassen har haft en ganska lång eftermiddag, men å andra sidan fick de en timme sovmorgon och dessutom hade de dubbellunch.
- Det här var en rätt vanlig dag i gymnasiet. Vi hade det ganska lugnt, men ändå en hel del att göra, sammanfattar Maria Svensson.
FAKTA
Namn: Maria Svensson
Ålder: 17 år
Bor: Skyttorp
Familj: Mamma, pappa, två yngre syskon.
Fritidsintressen: Umgås med kompisar
Favoritämnen: Design och CAD (man lär sig göra ritningar i båda)
Drömyrke: Produktutvecklare.
Namn: Maria Svensson
Ålder: 17 år
Bor: Skyttorp
Familj: Mamma, pappa, två yngre syskon.
Fritidsintressen: Umgås med kompisar
Favoritämnen: Design och CAD (man lär sig göra ritningar i båda)
Drömyrke: Produktutvecklare.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!