En fredsplan för Syrien?

Något har hänt i det diplomatiska spelet kring Syrien. USA:s utrikesminister John Kerry tillkännagav vid sin pressträff i Stockholm i tisdags att han fått information från sin ryske kollega Sergej Lavrov om att Assad-regimen utsett företrädare som ska delta i någon form av möten för att hitta en väg ut ur inbördeskriget. Sådana möten skulle enligt Kerry kunna börja redan i juni.

Håkan Holmberg

Håkan Holmberg

Foto: Pelle Johansson

Uppsala2013-05-16 00:00

Kerrys uppgifter bekräftades i går av Lavrov i samband med Arktiska rådets möte i Kiruna. Ryssland har hittills solidariserat sig med Assad-regimen, medan USA länge stått under press att engagera sig aktivt på oppositionens sida. Nu talar Kerry och Lavrov om en övergångsregering. Förändringen har ett par mycket påtagliga förklaringar.

Den första är att ingen av de två sidorna realistiskt sett kan vinna en militär seger. Oppositionen har visserligen blivit allt starkare och tagit kontroll över allt fler delar av landet. Men något avgörande har man inte kunnat åstadkomma och under de senaste veckorna har också regimen haft vissa militära framgångar.

Det finns spekulationer om att Assads mål är att få stabil kontroll över det kustområde där hans egen religiösa grupp, alawiterna, är starkast för att på så sätt kunna skapa någon form av stat i staten även om rebellerna, som i huvudsak är sunnimuslimer, tar kontroll över resten av landet.

Den andra är att kriget allt tydligare spiller över Syriens gränser och därmed hotar den redan bräckliga stabiliteten i hela Mellanöstern. Assads styrkor får hjälp av libanesiska Hizbollah, medan rebellerna får hjälp av libanesiska sunnigrupper. Israel har bombat mål i Syrien för att förhindra att Hizbollah får tillgång till avancerade vapen från Iran, som också aktivt stödjer Assad.

Turkiet, liksom Qatar och Saudiarabien, sympatiserar tydligt med oppositionen och tar emot stora mängder flyktingar. Turkiet betraktar Assadregimen som ansvarig för ett terrordåd nyligen mot ett bostadsområde i en turkisk gränsstad.

USA har hotat med att gripa in om regimen använder sina kemiska vapen mot rebellerna. Nu tyder mycket på att båda sidor använt sådana vapen, än så länge i liten skala. Att USA och Ryssland nu försöker agera gemensamt kan vara den viktigaste nyheten på länge för Syriens plågade folk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om