En lekpark med naturupplevelser för alla

En ny lekplats är invigd i Sunnersta friluftsområde. Den ger både motorisk träning och naturupplevelser. Men riktigt funktionell blir den först när en handikapptoa är på plats.

Motorikbanan i Sunnersta invigdes med bullar, saft, russin och lek.

Motorikbanan i Sunnersta invigdes med bullar, saft, russin och lek.

Foto: Nina Leijonhufvud

Uppsala2014-10-14 16:43

Videon är inte längre tillgänglig

Är alla beredda? Bra, då kör vi! Fritidspedagog Niklas Rossi sätter full fart på sin rullstol i den nya motorikbanan i Sunnersta friluftsområde i Uppsala. Ett 60-tal förskolebarn i färgglada reflexvästar följer efter som en lång ivrig svans. Niklas Rossi drar sig fram mellan två plank med handtag, kör slalom mellan korta stockar och rullar uppför en tippbräda.

– Är tåget med?, ropar han.

– Ja!, hojtar barnen tillbaka.

Vid balansstockarna blir det trafikstockning. En pojke är så otålig att han rusar iväg för att upptäcka på egen hand.

Den nya naturlekplatsen är anpassad för barn med olika funktionsnedsättningar och utformad som en hinderbana. Den ligger vid Mullestugan, strax norr om Sunnerstastugan. Här kan alla leka tillsammans, oavsett funktionshinder eller inte. Man får balansera, lyfta, klättra, krypa och klänga. Några barn med uppenbara funktionshinder syns dock inte till på invigningsdagen, bara ett fåtal vuxna i rullstol.

– Tre särskolor är representerade här. Funktionshinder och motoriska besvär syns inte alltid, säger Agneta Säfsten, friluftsstrateg på Uppsala kommun.

Motorikbanan är ett samarbete mellan Uppsala kommun och Friluftsfrämjandet. Den är etapp två i satsningen på att profilera Sunnersta friluftsområde som barnvänligt och tillgängligt. Första etappen var Skogsmulles stig och nästa etapp blir att göra Fjällfinas kåta på åsens topp tillgängligare.

Mot slutet av motorikbanan finns en krypstuga med tunnel. När barnen kommer ut i andra änden sitter Niklas Rossi där och säger "bra kört!" och gör high five med var och en. Han är fritidspedagog på habiliteringen i Uppsala och har varit med i utformandet av lekparken. Det bästa tycker han är att man får en naturupplevelse, vilket inte är så vanligt när man sitter i rullstol.

Ett aber är dock att handikapptoa saknas.

– En handikapptoa är lite avgörande för om det ska kunna fungera, säger Niklas Rossi.

För en person i rullstol är det inte bara att slinka in i skogen och kissa. Friluftsstrateg Agneta Säfsten berättar att en handikapptoa är på gång, men dröjer till våren. Då ska det också komma upp informationsskyltar som visar vad man kan göra vid varje station. Men man kan förstås använda lekredskapen hur man vill, tillägger hon med ett skratt och nickar mot några barn som klättrar på plankens handtag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om