En oönskad MVG-doctrin
Det som skett på Doctrinagymnasiet är ingenting annat än en riktig praktskandal. Peder Björk förnekar ju knappt vad han gjort, han verkar bara inte inse det oerhörda allvaret i sitt agerande. Några nya skolprojekt från honom lär det knappast bli i fortsättningen, men det är ju inte bara han själv och hans son som drabbas.
Enligt lärare vid Doctrinagymnasiet är det lika tveksamt om andra elever verkligen har läst alla de kurser som de har fått betyg i. Peder Björk ska ha uppmanat lärarna att "tricksa till det" för att på så sätt snygga till inkompletta betyg. Formellt är ju deras betygsdokument godkända, men hur kommer de nu att bedömas av högskolor, universitet och framtida arbetsgivare? Uppgifterna stämmer ju inte.
I ett vidare perspektiv blixtbelyser Doctrinadebaclet vilka katastrofala konsekvenser kombinationen av maximal frihet och minimal kontroll kan få. Det gäller för både friskolor och kommunala skolor. Mohamad Hassan (FP), ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden, bedyrar förvisso att något liknande inte skulle kunna inträffa vid någon av kommunens skolor. Men varför skulle det vara så? Egentligen? Vad hindrar en egensinnig rektor från att göra exakt samma sak, särskilt när ambitionen är att även ge kommunala skolor stor frihet?
Strävan att öka friheten i skolan, både genom att uppmuntra friskolor och att ge kommunala skolor mer självbestämmande, är god. De som driver en verksamhet vet av naturliga skäl mer om driften än folkvalda i utbildningsnämnder och kommunstyrelser. Men detta betyder inte att det är rätt att ge fristående aktörer helt fria tyglar. Då finns alltid risken för ett nytt Doctrinagymnasium.
Det går inte att bevara friskolorna utan att samtidigt skärpa kontrollen. Att tro gott om alla fungerar inte. Det är på tiden att Skolinspektionen nu får ökade resurser att hålla efter skolorna. Men varför så sent? Hur många Doctrinagymnasier har klarat sig undan fram till nu?
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!