– Det är full fart här ute på SLU. Vi gör en sån här träff varje år och det är alltid mycket energi när så många engagerade ungdomar möts, säger Jonatan Lamy som är ordförande i Sveriges elevkårer.
Programmet under de tre mötesdagarna är gediget. Fredagen rivstartade med invigningstal av bland andra klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) och vice ordförande i riksdagens utbildningsutskott Åsa Westlund (S).
– Romina Pourmokhtari var själv med och startade en elevkår 2013 så det var lite speciellt för henne att vara här.
Sveriges elevkårer är landets största ungdomsorganisation med 40 procent av gymnasieeleverna som medlemmar, 144 700 totalt. Det är en paraplyorganisation för alla de elevkårer som finns på landets gymnasieskolor, från norr till söder.
– Vi arbetar för att eleverna ska få känna av engagemangets och föreningslivets kraft.
Varje enskild elevkår drivs som en egen förening och formar inriktningen på sitt arbete själva. Det kan handla om allt från att genomföra fotbollsturneringar till att jobba med frågor som direkt berör elevernas arbetsmiljö och deras rättigheter.
– Till exempel att skolan ska se till att det inte blir för många prov på samma gång eller att det finns mensskydd på toaletterna, förklarar Jonatan Lamy.
Han tycker att skolledningar i de allra flesta fall är positiva till elevkårer och deras arbete, att det blir en win-win-situation där engagerade elever påverkar skolan positivt.
– Vi finns på alla typer av skolor, men det kan ibland vara lite trögare att få igång verksamhet i glesbygd. På större orter och i städer är trösklarna lägre, om en skola har en välfungerande elevkår så peppar det elever på andra skolor i närheten att också engagera sig.
Temat på årets upptaktsträff är pepp och prepp. Man har till exempel bjudit in Peter Göthe, generaldirektören för plikt- och prövningsverket som bland annat har hand om mönstringen och ansökningar till polisutbildningen.
– Många av våra medlemmar är i mönstringsåldern. Och vi lever i en orolig tid där demokratiska värden är hotade. 20 procent av unga killar tror inte på demokratin enligt en undersökning från analysföretaget Ungdomsbarometern. Vi vill bidra med det vi kan för att alla ska förstå vad demokrati innebär och hur man kan arbeta för att bevara den.