Uppsalas befolkning fortsätter att växa och är nu uppe i drygt 208 000 invånare. Varje dag blir vi i snitt sju fler Uppsalabor och i fjol ökade invånarantalet med cirka 2 100 personer men den eviga knäckfrågan är var alla ska bo. Tittar man på statistiken går det att skönja en ljusning.
Till och med juni påbörjades 1 546 nya lägenheter i Uppsala vilket med råge är den högsta siffran sedan åtminstone 2003.
En viktig förklaring är att Uppsalas bostadsmarknad har öppnats upp för fler mindre aktörer, menar kommunalrådet Erik Pelling (S).
– Tidigare tilldelades de stora byggherrarna hela kvarter där de fick bygga bostäder. Numera arbetar vi med mindre projekt så att även byggföretag som inte är så stora kan komma in. Det ökar konkurrensen och ger en arkitektur med större mångfald.
Enligt Erik Pelling började den här utvecklingen för flera år sedan och han uppger att även den tidigare borgerliga majoriteten i Uppsala har arbetat på samma sätt.
Kommunalrådet Therez Olsson (M) håller med.
– Det här visar att enighet i politiken ger resultat och vi har kunnat öka från sju till 42 aktörer på Uppsalas byggmarknad. Kommunen har även blivit bättre på att få fram detaljplaner och bygglov.
Statistiken visar att kommunen under 2014 antog detaljplaner som ger möjlighet att bygga totalt 5 027 bostäder i kommunen. Det är mer än dubbelt så många som tidigare toppnotering från 2010 på detaljplaner med 2 360 nya bostäder. Man ska dock komma ihåg att detaljplanerna endast öppnar för möjligheten att bygga, hur många av dem som sedan resulterar i en bostad är en annan sak.
Märkbart är att kommunen klubbat igenom särskilt många bygglov under de senaste tre valåren, 2006, 2010 och 2014, medan takten varit betydligt lägre under mellanvalsperioderna.
Vad gäller kommunägda Uppsalahem, som är den viktigaste byggherren i Uppsala när det gäller hyreslägenheter, är det god fart även där. I fjol byggstartade Uppsalahem projekt med totalt 400 lägenheter medan siffran i år väntas öka till 600 påbörjade bostäder.
Trots att alltså en mängd nya bostäder är på gång i Uppsala anser Therez Olsson att den rödgröna majoriteten kunde vara mer generös med bygglov. Hon hävdar att den hittills sagt nej till ett hundratal nya bostäder som borde fått klartecken.
– Det handlar bland annat om hus man inte vill bygga så högt och att personer som äger mark utanför Uppsala har fått avslag för mindre projekt.