Enkelt test påvisar risk för stroke
Äldre män som presterar dåligt på ett enkelt siffer- och bokstavstest löper flerdubblad risk att under de kommande åren insjukna i hjärninfarkt, som är den vanligaste formen av stroke.
- Våra resultat talar för att detta test skulle kunna användas för att fånga in personer i riskzonen för stroke och erbjuda dem en mer intensiv förebyggande behandling, säger läkaren och doktoranden Bernice Wiberg vid Akademiska sjukhusets strokeavdelning.
Studien omfattar 930 män i Uppsala, som vid 70 års ålder gick igenom flera test av minne och mental prestationsförmåga. I ett av testen gällde det att så fort som möjligt med penna rita ut ordningsföljden för ett antal siffror och bokstäver.
- Vi ville se om även mindre uttalade nedsättningar av den mentala prestationsförmågan, som ännu inte är av graden demens, har betydelse för risken att insjukna i stroke, säger Bernice Wiberg.
Under de i genomsnitt drygt elva år som männen följts upp efter det att testerna gjordes insjuknade 166 av dem i stroke, varav 105 hade en hjärninfarkt med en blodpropp som förhindrade blodförsörjningen av en del av hjärnan.
Sedan länge är det känt att till exempel rökning, högt blodtryck, oregelbunden hjärtrytm och diabetes ökar risken för stroke.
- När vi närmare analyserade vilka män som insjuknade i stroke fann vi att ett svagt resultat på siffer- och bokstavstestet också hade ökad risk för hjärninfarkt, oavsett om de hade någon av dessa traditionella riskfaktorer eller inte, säger Bernice Wiberg.
Ju sämre testresultat, desto vanligare var det att männen insjuknade med hjärninfarkt under uppföljningsperioden. Bland den fjärdedel av männen som presterat sämst på siffer- och bokstavstestet var hjärninfarkt mer än tre gånger vanligare än bland den fjärdedel som hade haft de bästa testresultaten.
- Vi tror att en förklaring kan vara att svaga testresultat återspeglar små skador i de små blodkärlen i hjärnans djupare delar, som ökar benägenheten att utveckla en regelrätt hjärninfarkt, säger Bernice Wiberg.
Även om det inte finns några kända metoder att reparera sådana skador hoppas hon att det enkla siffer- och bokstavstestet ska kunna bli ett hjälpmedel i det förebyggande arbetet mot stroke.
- Nu behövs studier som undersöker om det går att minska risken för hjärninfarkt för personer som presterar svagt på testet genom att erbjuda dem än mer intensiv behandling av de traditionella riskfaktorerna för stroke, säger Bernice Wiberg.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!