Envirotainer närmar sig vinst
Efter flera förlusttyngda år vädrar containertillverkaren Envirotainer i Lagga vinst. Kraven på flygtransporter av temperaturkänsliga läkemedel ökar världen över och Envirotainer har både teknik och transportnät. Kunderna är de riktigt stora läkemedelsbolagen.
Thomas Persson, ensam om systemet för returfrakt av envägscontainrrar.
Foto: Rolf Hamilton
- Antalet biologiska läkemedel på marknaden blir fler samtidigt som myndigheternas krav på en obruten leveranskedja ökar. Dessutom minskar antalet fabriker som producerar läkemedlen i världen och det ökar kravet på långväga transporter, säger bolaget vd Thomas Persson.
Många av världens riktigt stora läkemedelsbolag som schweiziska Roche, amerikanska Baxter, svensk-engelska Astrazeneca och australiska CSL är Envirotainers kunder. Norden är dåligt representerat. Men Q-Med från Uppsala och Fresenius finns med på listan.
- Vi har anställt en säljare för Norden och hoppas öka våra flöden också här, säger Thomas Persson.
Envirotainer startades 1985 av Uppsalaföretagaren Sven Kempe. Då hette bolaget Frigotainer och drevs från Rosersberg. Finansmannen Lars Skarke tog över som vd på 90-talet. Han köpte den amerikanska containertillverkaren Envirotainer och flyttade verksamheten till Lagga. Efter konkurshot i början av 2003 fick bolaget ny vd som bantade verksamheten hårt. I dag minskar förlusterna i rask takt. Thomas Persson spår vinst för 2007 och en kraftigt ökad omsättning de kommande åren.
-Vi har verksamhet vid 50 flygplatser runt om i världen i dag. Målet är att fördubbla den. Jag räknar med en tillväxt på elva procent per år, säger han.
Ute på gården står de vita containrarna på rad. Många är inne för reparation eller renovering. En har tappat luckan, en annan fått en lång reva i botten. I den stora produktionshallen intill sätts nya samman. Envirotainer producerar både väggar, tak och dörrar i Lagga. Övriga komponenter köps in från andra företag. Kyltekniken är avancerad. Vissa containrar laddas manuellt med kolsyreis. Andra fungerar som jättestora kylskåp. Temperaturen styrs via datorer, sensorer och fläktar.
- Kraven på transporter av biologiska läkemedel är höga. Stiger eller sjunker temperaturen med bara några grader under en transport så kan ett läkemedel ändra sin karaktär eller helt förlora sin verkan, säger Thomas Persson.
Men det är inte själva resan som är känslig. Lastbilar, lagerhallar och flygplan har oftast system som kontrollerar temperaturen. I stället är det omlastning, förtullning eller andra obevakade avbrott som kan påverka läkemedlet.
- Ta en transport från Arlanda till Dubai. Här är temperaturen minus fem grader. Vid omlastningen på Frankfurt kanske plus 21 och i Dubai 40 plusgrader. Står en container i väntan på lastning utanför ett flygplan eller i tullen några timmar kan temperaturen snabbt bli hög.
För att få så stor driftsäkerhet som möjligt så simulerar Envirotainer sina kunders flygtransporter världen runt. I stora kammare utsätts transporten för kyla och värme. På så sätt kan kunden få ett kvitto på att allt fungerar.
Genom specialiseringen har Envirotainer lyckats öka sina priser det senaste året.
- Tidigare använde vi containrarna för att frakta mat som också kräver rätt temperatur, mest delikatessost till Kina. Men kineserna ville inte betala de priser vi begärde så vi har prisat oss ur den marknaden. Läkemedelsindustrin är beredd att betala vad
specialtransporter kostar, säger Thomas Persson.
FAKTA
Envirotainer
Grundat: 1985
Ägare: Industrifonden 40 procent, Bengt Ågerup - Q-Med 40 procent, 17 småägare 20 procent.
Omsättning 2006: 259 miljoner
Resultat 2006: - 3 miljoner
Anställda: 100 personer
Envirotainer
Grundat: 1985
Ägare: Industrifonden 40 procent, Bengt Ågerup - Q-Med 40 procent, 17 småägare 20 procent.
Omsättning 2006: 259 miljoner
Resultat 2006: - 3 miljoner
Anställda: 100 personer
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!