Erfarna spelare

Emil Persson, 14 år, och Johan, 18, är båda erfarna datorspelare. De är övertygade om att man inte blir våldsam själv, bara för att man spelar våldsamma spel.

Emil Persson spelar två timmar varje dag.

Emil Persson spelar två timmar varje dag.

Foto:

Uppsala2006-01-25 00:01
— En normal person mördar inte någon efter att ha spelat våldsamma spel, utan det är de som saknar en känsla av vad som är rätt och fel som gör det, tillägger Johan, som egentligen heter något annat och vill vara anonym.
Johan spelar fem till tio timmar per dag. Emil Persson spelar bara i snitt två timmar per dag. Ingen av dem anser sig vara beroende av spelandet. De säger sig inte ha känt av agressivitet eller abstinens då de inte fått spela, men Emil tillägger att några av hans vänner känner av det.
Johan tycker inte att man kan säga att någon är beroende av datorspel, bara genom att titta på hur många timmar den personen sitter framför datorn.
— Om man mår dåligt av att vara utan någonting speciellt är man beroende, men jag tycker inte att man kan mäta det i tid, säger han.
Johan sitter mest hemma och spelar, medan Emil ofta åker till en så kallad LAN-hall (local area network) i Uppsala, med flera datorer som är kopplade till varandra. Där får man spela mot en avgift, och Emil åker dit med sina kompisar.
Varför det så roligt att spela datorspel är fråga Emil får fundera lite på, innan han svarar:
— Det är helt enkelt kul.
Några populära spel som Emil, och många därtill spelar just nu är de online-baserade RPG-spelet World of Warcraft och Shoot 'em up-spelet Counter-Strike. I Counter Strike kan man välja om man vill vara "god" (anti-terrorist) eller "ond" (terrorist).
Andra uppmärksammade spel är Grand Theft Auto (GTA) och Postal 2, där man belönas för att skjuta poliser, civila personer, och så vidare. Man kan också plocka upp prostituerade på gatan och därigenom få bättre hälsa — allt i enlighet med spelets något tveksamma moral.
Varför är dessa spel så lockande?
— Anledningen till att spel som GTA är så populära är att man inte får göra de saker man gör i spelet, döda folk och så vidare, på riktigt. I stället gör man det i en virtuell värld, säger Johan, och tillägger med ett skratt att "alla är lite onda egentligen."
För de våldsammaste spelen finns en rekommenderad åldersgräns på 18 år, vilket sällan följs. Men Johan tycker ändå att åldersgränserna är bra.
— Det har bevisats tydligt att åldersgränsen behövs. Även ett flertal tv-program är våldsamma, och många är inte mentalt stabila nog att förstå att det inte är på riktigt, speciellt de i yngre åldrar, säger han.
De flesta som besöker LAN-lokalerna i Uppsala är 14—15 år, berättar Emil. Han tar sedan död på myten om att det bara är killar som spelar dessa spel, då han berättar att han även känner några tjejer som är intresserade av spelen.
Johan tror att de ungdomar som påverkas negativt av datorspelandet har en tendens att isolera sig från omvärlden med datorn som enda vän, och sina kontakter på Internet som sin enda källa till social kontakt.
— Brist på solljus och frisk luft gör att man inte mår bra, säger han insiktsfullt.
— Sitter man för länge vid datorn får man ont i huvudet, men samtidigt så förbättras ens reflexer, säger Emil.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om