Tjugotal kriminella i Uppsala kan komma att hoppa av

Runt 20 kriminella Uppsalabor har fått nog av brottsligheten och kontaktat polisen för hjälp att komma ur den. Det berättar Johan Lindén vid polisens avhopparverksamhet.

Deltagarna i avhopparprogrammet behöver ofta stöd för att bibehålla motivationen och fortsätta insatsen, uppger Johan Lindén.

Deltagarna i avhopparprogrammet behöver ofta stöd för att bibehålla motivationen och fortsätta insatsen, uppger Johan Lindén.

Foto: Anna Bredberg

Uppsala2023-07-15 18:45

Polisens Region Mitt, där Uppsala län ingår, har sedan två år en särskild avhopparverksamhet ihop med kommunen dit grovt kriminella kan vända sig. Enligt Johan Lindén, chef för avhopparsamordningen i lokalpolisområde Uppsala-Knivsta, finns för närvarande ett 20-tal potentiella eller aktiva avhoppare i Uppsala.

En polis i Uppsala som arbetar med avhoppare och som vi kan kalla Eva berättar om en man som hon tror kan klara att lämna brottsligheten. Första gången Eva mötte honom var han inne i en kriminell karriär.

– Nyligen träffade jag honom igen, efter att han gått in i avhopparprogrammet. Han hade genomgått en stor förändring och verkade må mycket bättre, både psykiskt och fysiskt. Han hade börjat träna, kommit i arbete och finns nu i ett sammanhang där han fungerar som förebild för ungdomar han försöker hjälpa. Det gjorde mig verkligen berörd, säger Eva.

Att mannen kommit vidare beror enligt Eva bland annat på att han fått professionell behandling för att bryta sin kriminella livsstil.

Vad är det som får vissa kriminella att söka sig till avhopparprogrammet?

– En avgörande faktor är ofta att de utsatts för hot. Nyligen sa en kille till mig: "Jag har tre alternativ: Antingen lång tid i fängelse, att jag måste jag fly eller att jag blir dödad".

– Ett par andra faktorer som får folk att hoppa av är att de blivit äldre, fått andra värden i livet eller att de fått barn.

Vilka insatser behöver avhopparna för att de ska kunna lämna kriminaliteten?

– Det räcker inte med bostad på en annan ort och sedan ett "hej då". Det behövs en helhet av insatser, framhåller Eva. Fördelen med programmet är att de som går in i det erbjuds en hel verktygslåda med en mängd åtgärder.

– Många behöver behandling. En del är traumatiserade, medan andra aldrig levt ett vanligt liv. Jag har träffat personer som inte vet hur man lagar mat eller hur man använder en tvättmaskin.

Polisens och socialtjänstens avhopparsamordnare för motiverande samtal med flera av de cirka 20 potentiella avhopparna i Uppsala.

Polisens insats består bland annat av att göra hot- och riskbedömningar, vilket ligger till grund för de insatser som sätts in. Ett avhopparprogram för en individ kan kosta mycket pengar och ett villkor för att delta är att personen ingår ett avtal med polisen.

– Det är ett rätt gediget avtal där personen förbinder sig att inte begå brott. Det kan även handla om att inte umgås med vissa individer, att skydda sig själv, att inte avslöja att man är en avhoppare och annat, säger Johan Lindén.

Att ta behandling mot missbruk eller behandling för att bryta kriminella tankemönster är ett par andra vanliga krav.

Vilka problem möter avhopparna?

– Det kan vara riskfyllt och i vissa fall livsfarligt, svarar Johan Lindén. Personen kan vara skyldig andra kriminella pengar och kräver att de fortsätter begå brott för att betala av skulderna. I en del fall är hotbilden så allvarlig att personen måste flytta och förses med skyddade personuppgifter.

– Många lever på kriminalitet och förlorar sina inkomster om de slutar med brott. Ofta har de sitt umgänge bland andra kriminella och det kan vara svårt att bryta med dem.

Siffran på ett 20-tal potentiella avhoppare kan jämföras med att polisen 2020, vid en insats mot Uppsalas organiserade kriminella, listade 180 individer som ansågs särskilt viktiga att bevaka. Enligt polisen har ett 50-tal kriminella i Uppsala hoppat av på senare år.

Stöd till avhoppare

Avhopparverksamheten vid polisens Region Mitt sker i nära samarbete med Kriminalvården samt med kommunernas socialförvaltningar. Socialförvaltningarna beviljar de insatser som ges till individerna i avhopparprogrammet. 

Det kan till exempel handla om behandling mot drogmissbruk, behandling för att bryta en kriminell livsstil, bostad på annan ort, arbete eller studier.

2022 betalade Polismyndigheten 58 miljoner kronor till kommuner för att stödja avhoppare att lämna organiserad brottslighet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!