Uppsala kommun satsar på att öka motivationen att rösta i EU-valet den 26 maj. Vid förra EU-valet röstade 59,9 procent av kommunens 165 000 röstberättigade, en hög siffra nationellt. Nu är målet att öka valdeltagandet ytterligare.
– Tillgängligheten är viktig. Som tidigare kommer det att finnas 161 vallokaler i kommunen med 1 200 röstmottagare. Men vi har gjort en inventering av alla vallokaler, bytt ut vissa och gjort andra mer funktionella, säger Johan Pelling (S) ordförande i kommunens valnämnd.
Eftersom fler Uppsalabor väljer att förtidsrösta har valnämnden ökat öppettiderna i flera av de 23 vallokaler som finns för förtidsröstning. I lokalen i Stationsgallerian vid Resecentrum går det att förtidsrösta ända till klockan 20.00 på kvällen.
– Tanken med det är att göra det lättare för pendlare att rösta. Tidigare år har lokalen stängt klockan 17.00. På valdagen är den öppen till 21.00. Vi inrättar en ny lokal för förtidsröstning i Bolandcity dit många åker och handlar. Det har vi inte haft tidigare, säger Johan Pelling.
Uppsala kommun satsar också på att öka valdeltagandet, främst bland unga, utrikesfödda och funktionshindrade. För det har kommunen anställt 15 demokratiambassadörer som bland annat ska jobba i skolorna.
– Demokratiambassadörerna har kompetens inom nio olika språk förutom svenska och engelska, säger Gro Hansen, projektansvarig för Din rösträtt i Europaparlamentsvalet som genomför kunskapshöjande insatser om EU i kommunen.
Systemet med ambulerande röstmottagare till Uppsalas vård- och omsorgsboenden ska fortsätta. Dessutom kommer de som behöver en ledsagare för att kunna rösta att få det kostnadsfritt.
I vallokalerna kommer det också att finnas en avskärmad plats där valsedlarna läggs ut. Kravet på det kommer efter en lagändring som riksdagen röstade igenom i höstas.
– Väljarna ska kunna ta sina valsedlar fritt utan att någon annan kan se på. Det kan innebära att det bildas köer. Men det är viktigare att inte valhemligheten röjs, säger Johan Pelling.
Säkerheten kring EU-valet är också viktig bland annat när det gäller att avslöja och motverka eventuella försök till desinformation från främmande makt.
– Vi kommer att ha en beredskap för att kunna hantera eventuell desinformation. Kan vi visa att vårt valsystem är robust och inte går att påverka så ökar det medborgarnas motivation att gå och rösta, säger kommunens säkerhetschef Anders Fridborg.
Totalt väntas EU-valet kosta Uppsala kommun nio miljoner kronor. Av det kommer fyra miljoner från staten.