EU-valspurten har börjat i Uppsala

Klimatkrisen, samarbetet och högerkrafternas frammarsch stod i fokus när Jan Björklund (L) och Annie Lööf (C) besökte Uppsala för att prata EU-val.

Ahmen passade på att ta en selfie med partiledaren, Jan Björklund (L).

Ahmen passade på att ta en selfie med partiledaren, Jan Björklund (L).

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2019-05-20 19:06

De båda partiledarna framträdde på Forumtorget i Uppsala med bara några timmars mellanrum. Med sex dagar kvar till EU-valet fungerade de draglok för sina EU-kandidater. Jan Björklund fokuserade hårt på vad partiet ser som hotet från främst högerkrafter som vill minska EU:s makt och som kan få ett avgörande inflytande i söndagens EU-val.

– Vi lever i en av de mest fredliga delarna i världen, med demokrati och frihet, fungerande rättsstater och hög levnadsstandard. Det hade inte varit möjligt utan ett samarbete inom EU. Detta står på spel i dag. Flera partier från höger vill krossa EU, sade Jan Björklund.

Vid sin sida hade han Liberalernas toppkandidat i valet till EU-parlamentet, Maria Weimer. Hon vittnade om hur män i henne släkt tvingats strida i båda första och andra världskriget.

– Tack vare EU som fredsprojekt har vi sluppit krig sedan dess, sade hon.

Ett 100-tal åskådare var på plats. En av dem, Holger Andersson från Arvika i Värmland som hälsar på ett barnbarn som pluggar i stan, fick en pratstund med Jan Björklund.

– Jag tycker att vi ska vara med i EU, men jag vill inte att politikerna i Bryssel ska få bestämma allt. Jag är också orolig för kostnaderna. Man vill höja Sveriges EU-avgift med 15 miljarder kronor, sade han.

Jan Björklund höll med om att EU inte ska bestämma allt.

– Men klimatfrågan, den internationella brottsligheten, handel och flyktingpolitik kan inte Sverige klara själv. Det är områden där vi behöver samarbeta mer. När det gäller avgiften har EU-medlemskapet inneburit en stor ekonomisk vinst för Sverige, sade han.

Centerns partiledare Annie Lööf valde att intervjua Emma Wiesner från Västerås som står som nummer tre på centerns lista till EU-valet. Annie Lööf lade fokus på en av partiets huvudfrågor - miljön.

– Jag vill ha en grön, liberal miljöpolitik i Europa. 72 procent av EU:s energi är fortfarande fossil. Den kan vi bli av med bland annat genom förbättrade elnät och utsläppsrätter tillsammans och de måste bli dyrare att släppa ut koldioxid, svarade Emma Wiesner.

På en fråga från Annie Lööf sade Emma Wiesner att hon har ångest över klimatfrågan, men inte panik.

– Men det händer mycket och Sverige ligger långt framme både när det gäller forskning om miljöteknik som biodrivmedel och solceller, sade hon och lovade jobba hårt med miljön om hon blir invald i parlamentet på söndag.

Fler partiledare valspurtar i länet kommande veckan, på onsdag kommer bland andra Ulf Kristersson (M) till Enköping och Ebba Busch Thor (KD) talar i Uppsala.

Val vart femte år

Det är val till Europaparlamentet vart femte år i alla EU-länder.

Alla EU-medborgare har rätt att rösta i Europaparlamentsvalet.

I Sverige är det Europaparlamentsval söndagen den 26 maj 2019.

I Sverige får varje medborgares om fyllt 18 år och är eller har varit folkbokförd i Sverige rösta fram politiker till Europaparlamentet.

Även medborgare från andra EU-länder som är folkbokförda i Sverige får rösta i EU-valet.

Källa: Regeringen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om