Det är tidig morgon och nationalparken Vallée de Mai på ön Praslin har precis öppnat. Vi är här för att vandra innan solen gör dagen för het. Parken, som är uppsatt på FN:s världsarvslista för sin mångfald och rika vegetation, ligger på Praslin - den näst största ön i öriket Seychellerna i Indiska oceanen norr om Madagaskar.
I denna förhistoriska palmskog finns flera goda vandringsleder och vid niotiden på förmiddagen är det sällsamt stilla. Här frodas växter som man inte hittar någon annanstans på jorden, och mest berömd är dubbelnötspalmen Coco de Mer som kan bli närmare 30 meter hög, och som blivit något av en symbol för Seychellerna. Coco de Mer-palmens karaktäristiska nötter kallas på grund av sitt karaktäristiska utseende tvillingnötter eller kärleksnötter. Oavsett namn kan de väga över 25 kilo. Så det gäller att se upp.
Vegetationen i Vallée de Mai är tät och solljuset får kämpa för att leta sig ner genom blad- och grenverk till marken där vi sakta rör oss längs stigarna. Det är fuktigt och varmt. Ivriga geckoödlor springer framför våra fötter och vi skymtar "the Black Parrot" - den svarta papegojan - Seychellernas nationalfågel, som trivs bland palmbladen. Det är lätt att bli kvar länge i parken, men vi har mer att upptäcka.
Historien om Seychellerna började för 160 miljoner år sedan när superkontinenten Gondwana började glida från nuvarande Indien och dela upp sig i Afrika, Australien och Sydamerika. Mitt i Indiska oceanen lösgjorde sig en bergskedja vars toppar i dag är Seychellernas 49 granitöar. Tillsammans med runt 70 korallöar, som tillkommit betydligt senare, bildades så småningom ett tropiskt paradis med flera av världens vackraste stränder, djungel, dykvänliga korallrev och ett unikt växt- och djurliv.
I modern tid har denna sällsynta mix utvecklats till ett exklusivt resmål med lyxigt boende för i första hand de med tjocka plånböcker. Men det finns budgetalternativ utanför kostsamma resorts och all inclusive-anläggningar.
Vi lämnar Vallée de Mai vid lunchtid och trampar med våra hyrcyklar längs den lilla landsvägen runt Praslin. Målet är Acajou Hotel vid den kilometerlånga sandstranden Côte d'Or.
Acajou blir vår bas under vistelsen på Praslin. Här kan vi leva snålt med boende för under tusenlappen per natt för två personer, och en trerättersmiddag med både öl och vin för ett par hundralappar.
Vi tar en snabblunch på det italienska glasskaféet, där den unga damen bakom disken snabbt fixar grillade tonfiskmackor med hot chili. Och stark krämig espresso som får oss att piggna till inför eftermiddagens dykutflykt.
Sagolika dyk
Francois Bibi, eller "Baba" som han allmänt kallas, driver Octopus Diving Center vid Anse Volbert - det äldsta dykcentret på ön. Han tar oss med - som de enda dykturisterna denna eftermiddag - på ett sagolikt dyk ute vid Coral Garden, där vi har turen att få skåda både haj, muränor, papegojfisk och havssköldpaddor i mängder. Plus en ståtlig stingrocka som vi respektfullt följer på avstånd.
Tillbaka på båten tar Baba med oss på en extra sväng runt Curieuse Island, som en gång i tiden hyste en spetälskekoloni. På ön finns nu ett forskningscenter där man framgångsrikt föder upp landsköldpaddor.
Cykeln som gäller
Följande morgon tar vi färjan till La Digue, den fjärde största ön i arkipelagen och kanske den allra vackraste. På La Digue råder ett tillbakalutat lugn med flera trevliga gästhus, fuktig djungel och fantastiska stränder. Här finns visserligen en och annan bil, men i första hand trampar man sig fram längs dammiga vägar.
I den lilla hamnen möts vi av cykeluthyrare och unga män som erbjuder skjuts med traditionella kärror dragna av oxar. Vi väljer dock varsin mountainbike och ger oss iväg längs den lilla vägen till öns största sevärdhet - Anse Source Dargent. Den är inte bara Seychellernas, utan hela världens mest fotograferade strandremsa, känd för sin oemotståndliga skönhet. Trots detta är stranden befriad från påträngande kommers och trängsel.
Kreolsk buffé
Vi klättrar upp på strandens karakteristiska granitklippor och njuter av utsikten samtidigt som vi solar. Under den efterföljande simturen får vi sällskap av två stora havssköldpaddor, som nyfiket rör sig nära vattenbrynet och som då och då tittar upp för att andas.
Den lilla strandrestaurangen, ett stenkast från vattnet, serverar kreolsk buffé, lagad av myndiga matmadamer med glimten i ögat. Vi sitter länge och njuter av grillad red snapper, bläckfisksallad och kycklinggryta med chilipeppar - nersköljt med det lokala lagerölet Seybrew.
Vi glömmer både tid och rum och håller så när på att missa färjan tillbaka till Praslin där cykelturen ska fortsätta i morgon. En heldag runt hela ön är planerad - om vi inte tar sovmorgon förstås.
Fakta/Seychellerna
Resa dit
Qatar Airways flyger från Stockholm via Doha eller Frankfurt. Priser från 7 000 kronor tur och retur. Total flygtid cirka 17 timmar.
Flera svenska researrangörer har Seychellerna på sitt program, bland annat Apollo, Afro-Caribbean, Jambo Tours, Indcenresor och Kenzan-Tours.
Resa runt
Båtluffa med exempelvis Inter Island Boats Ltd. Pris från Mahé till Praslin cirka 350 kronor, till La Digue cirka 450 kronor.
På Mahé och Praslin är det en billig upplevelse att åka lokalbuss. Hyrbil kostar cirka 500 kronor per dag. På La Digue cyklar man. En hyrcykel kostar under hundralappen för en dag. Ta lokalbussen när du är på Mahé och Praslin - en upplevelse i sig.
Flygluff med Air Seychelles är en annan variant - då man på ett snabbt sätt kan nå mer avlägsna öar. Men då kostar det åtminstone en tusenlapp för en enkel sträcka.
Prisvärt boende
Pension Michel (med klar kreolkänsla) på La Digue från 900 kronor natten för ett dubbelrum med frukost. www.pensionmichel.sc
Acajou Hotel på Praslin (med närhet till bra dykcenter). Från tusenlappen för ett dubbelrum inklusive frukost. www.acajouhotel.com
Väder
Tiden oktober till mars kännetecknas av heta och fuktiga nordvästliga vindar, då havet är lugnt och klart. Januari och februari är den tid då det mesta av årets regn faller. Under perioden maj till september kommer vindarna från sydost och vädret är lite svalare och mindre fuktigt.
Språk
Engelska är det officiella språket men här talas också kreol - franska med en "touch" av Afrika.
Valuta
Officiellt får man cirka 13 seychelliska rupies för en US-dollar. På gatan och längs stranden blir du ofta erbjuden avsevärt bättre kurser av hugade svartväxlare. Men tänk på att du inte kan betala med rupies på de större hotellen och restaurangerna, om du inte kan visa upp officiella växlingskvitton. Här är det dollar och euro som gäller.
Mer info:
www.seychelles.com
Seychellerna i korthet
+Öriket Seychellerna ligger i Indiska Oceanen, 160 mil från Afrikas kust. De 115 öarna - flera med smått surrealistiska klipplandskap i granit - präglas av ett behagligt klimat, med grönklädda berg, kritvita sandstränder och tropiska skogar. Merparten är dock renodlade korallöar.
+Huvudön heter Mahé och huvudstaden Victoria - en av världens minsta huvudstäder med närmare 30 000 invånare.
+På Mahé, som mäter tre mil från norr till söder, finns Morne Seychellois national park - ett magnifikt 30 kvadratkilometer stort naturskyddsområde med djungelkaraktär och bergstoppar på närmare tusen meter. Det går en bilväg rakt genom parken, men här finns också flera vandringsleder.
+Praslin, La Digue och Silhouette är tips på andra öar med vandringsleder. Praslin och La Digue är också utmärkta öar att upptäcka från cykelsadeln.
+Korallöarna Denis och Bird Island är också väl värda ett besök, tack vare sin unika flora och fauna.
+Dykningen är värd ett kapitel i sig, även om korallerna drabbats av tsunamis och klimatförändringar.
+På flera av öarna finns ett brett spektra av boende - allt från mer lyxiga resorter till enklare bungalows med självhushåll.