Det anser Ulf Johansson, professor vid företagsekonomiska institutionen vid Lunds universitet. Han har länge följt kooperationens utveckling.
– Den har inte mått bra på länge. Kooperationen har varit i en nedåtgående spiral under de senaste 20-25 åren och det ser inte ut att finnas något stopp, säger han.
Förlusterna inom dagligvaruhadeln har täckts genom att Coop sålt ut företag och fastigheter för miljardbelopp.
– Skulle inte kooperationen ha haft tillgångarna så hade den varit borta för länge sedan. Nu hänger det på hur länge bankerna är villiga att låna ut pengar, hur länge de tror på kooperationen, säger Ulf Johansson.
Att det gått dåligt under så lång tid tror han beror på att kooperationen inte hittat en egen roll i konkurrensen med de andra kedjorna. Ica har bredd i sortimentet, bra personal och konkurrensmässiga priser genom stora samlade inköp. Axfood med Willys satsar på lågpris och är svårlagen där. Dessutom finns både Netto och Lidl som profilerat sig med smalt sortiment och låga priser.
Coop har varit först på en rad områden, bland annat med miljömärkt och med att sätta krav på bättre djurhållning inom äggproduktionen. Enligt Ulf Johansson är problemet att man inte orkat hålla i satsningarna.
– I stället har andra tagit över och vidareutvecklat koncepten. Coop har försökt lansera något nytt när det tagit emot. Det har lett till att konsumenterna inte ser någon stark anledning till varför de ska handla på just Coop när det finns andra som klarar det lika bra och bättre. Man har inte lyckats profilera sig, säger han.
När förre S-näringsministern Anders Sundström tog över som ordförande i Kooperativa förbundet drogs ett stort sparprogram i gång för att vända förlusterna. Samtidigt togs återbäringen till kunderna bort, den hade blivit för dyr.
– En riktigt dålig idé. Återbäringen var ju något som kooperationen var ensam om och som betydde mycket för kunderna, säger Ulf Johansson.
Uppsala är en av landets mest snabbväxande städer. Där har Coop tvingats lägga ned två av sina stormarknader det senaste året.
Hur kan det ske?
– Jag tycker det är jättekonstigt. Det är ju just i Uppsala man ska vara. Det borde finnas en stor efterfrågan och förutsättningar att klara sig. Det kan bara tyda på att man inte har ordning på sin verksamhet.
Hur länge kan kooperationen överleva?
– Det vet jag inte. Men läget är allvarligt och jag tycker det vore mycket synd om den tvingades lägga ned. Konkurrensen inom dagligvaruhandeln är redan låg i dag. Ica har över 50 procent av marknaden. En stark kooperation behövs för att pressa Ica och övriga aktörer, säger Ulf Johansson.