Lärkorna drillar över Björklinges gärden, och en svag doft av trä kommer från sågverket en bit bort. Både Margit Sjölin och maken Ragnar råkar vara uppväxta vid småländska sågverk, maken har själv arbetat inom sågverksnäringen och båda uppskattar lukten av färskt virke.
Margit Sjölin var den som införde folkrörelsen stavgång i Uppland och har till och med innehaft tjänstetiteln hälsoplanerare. Hon har initierat motionsskolor, rökavvänjningsgrupper, friskvårdsråd, mammagympa, utvecklat vårdprogram, arbetat med friskvård för landstingets egen personal och dragit i gång massor av friskvårdssatsningar.
Hon har rest jorden runt med Svenska gymnastikförbundet och visat upp motionsidrott: om någon borde veta hur man ska leva för att må bra, så är det Margit Sjölin.
Sin barndom minns hon som en tid av rörelse och fysisk aktiviteter. Barnen åkte skidor eller gick till skolan i Aneby.
– Vi tog oss dit vi skulle på egen hand. I dag rör sig barn mycket mindre, de skjutsas hit och dit. Över huvud taget var det så under 1950- och 60-talen att folk rörde sig mycket mer. Man gick eller cyklade, och hade inte tillgång till bil som i dag. På den tiden var det däremot inte så uttalat att motion var bra och nyttigt.
I dag är hälsoorienterade människor ofta fixerade vid vad de äter. Margit Sjölin är uppvuxen med vad hon kallar ”bra husmanskost”.
– Det kunde vara allt från stekt strömming till rotmos med fläsk. Och alltid hade vi efterrätt, ofta någon bärkräm. Min mamma hade gått hushållsskola, och hon var inte den som avstod från att lägga smör på de kokta morötterna, säger Margit Sjölin, och ler åt minnet. Men i samma andedrag förklarar hon att hon definitivt inte är någon anhängare av ”fettdoktorn” Annika Dahlqvists teorier.
– Jag tror inte på extrema dieter överhuvudtaget. Däremot tror jag på att äta regelbundet och varierat, säger hon eftertryckligt.
Margit Sjölin blev tidigt idrottsintresserad, framför allt av skidåkning. I vintras njöt hon av all snö på Björklinges gärden, och har under åren åkt två vasalopp och ett öppet spår. Varje år åker hon till Dolomiterna och åker skidor. Familjen har bott på samma hotell i byn Mühlwald i 30 år.
Hennes morbror inspirerade henne att även börja orientera. Hon tävlade en tid för Aneby SK och vann ett DM i grupp Flickor.
– Orientering var roligt och skönt. Jag uppskattade också livet runtomkring, gemenskapen, stämningen, och detta att få vara utomhus. Orienterare är folk som tålmodigt står ut med primitiva förhållanden vid både träning och tävling.
1971 flyttade Margit Sjölin och hennes familj till Björklinge, där hon engagerade sig i Friluftsfrämjandet. Hennes intresse för ”förebyggande sjukvård”, eller friskvård som det kom att kallas, började i samband med att hon arbetade som sjuksköterska på Akademiska sjukhusets blodtrycksmottagning.
– Jag sökte efter något annat än mediciner som kunde hjälpa folk med högt blodtryck. Min tanke var att man måste se människan i hennes miljö, inte bara ge mediciner och tro att de gör att folk alltid ska vara friska, säger hon ampert.
Det började med enkla kostråd och uppmaningar till patienter att ta dagliga promenader. Friskvårdsbegreppet intresserade henne alltmer.
– Men motionsklimatet var annorlunda då. Jag minns att en uppländsk hemmafru på 70-talet en gång sa till mig: ”Inte kan jag gå ut och gå mitt på dagen”.
Nu är det semester för många svenskar, och frågan är hur man hanterar ledigheten bäst. Margit Sjölin föredrar personligen aktiva semestrar som att vandra i Kroatien framför badsemestrar.
– Men många tycker det är skönt att bada och känna värmen i ett sydligare klimat. Det där är så individuellt. Däremot tror jag att många skulle må bra av att ta det lite lugnare på semestern, kanske vara hemma och varva ner en vecka innan man känner att ”nu är jag beredd att åka iväg och njuta av semestern”.
Expertens råd för att hålla hälsan
Margit Sjölin har ett långt förflutet som hälsoupplysare och var den som införde stavgång i Uppland. UNT Hälsa möter henne för ett samtal.
Margit Sjölin.
Foto: Pelle Johansson
Margit Sjölins bästa Må bra-råd
1. Man ska leva här och nu. Många säger att ”det och det ska jag göra när jag går i pension”. Det ska man inte. Man ska göra det nu.
2. Rör dig regelbundet, cykla till jobbet, ta promenader dagligen
3. Se till att du har ett socialt sammanhang. Föreningslivet är ett bra sätt att få vänner
4. Bli inte bitter över motgångar och tillkortakommanden. Fråga dig inte ideligen varför detta skulle hända just dig. Ta i stället vara på dagen - det finns massor att glädjas åt i tillvaron
NAMN: Margit Sjölin
YRKE: Pensionerad sjuksköterska, hälsoupplysare. Var Uppsala läns första hälsoplanerare. Vidareutbildning inom folkhälsokunskap, hälsopsykologi och miljömedicin. Startade på 70-talet Tierpsprojektet, där samverkan var ett centralt begrepp, mellan skola, kultur och fritid och sjukvård. Projektet blev känt över hela världen, och många studiebesök gjordes i Tierp
FAMILJ: Maken Ragnar, sonen Henrik, dottern Karin, barnbarnen Kajsa, Hjalmar, Wilma och Oscar, springerspaniel-hunden Thule (”promenaderna med honom är en av de saker som skänker tillvaron guldkant”)
INTRESSEN: Friskvård & motion, dykning, resor (gärna konstresor till europeiska huvudstäder). Leder stavgångsgrupper i Björklinge varje onsdag
OM SIG SJÄLV: Är positiv. Mitt barnbarn Kajsa säger ibland: ”Farmor, du är alltid så glad”
BLIR ARG ÖVER: Orättvisor
BRINNER FÖR: Stavgång
FRAMTIDSPLANER: Har just inlett samverkan med uppländska pensionärsföreningar för att få igång stavgång överallt i Uppland.