Extern chef till pedagogen

Långvariga psykosociala arbetsmiljöproblem vid Pedagogiska institutionen tvingar Uppsala universitets ledning till drastiska åtgärder. Nu tas en extern chef in för resten av året. Trots att problemen varit kända länge har åtgärderna dröjt.

Uppsala2010-02-08 07:01
Förra året antog Uppsala universitets styrelse ett åtgärdspaket mot arbetsmiljöproblem. Omedelbart får man nu pröva insatserna i praktiken. I flera år har Pedagogiska institutionen dragits med stora psykosociala arbetsmiljöproblem, samtidigt som institutionen brottats med underskott i finanserna. Men det var först i höstas som en särskild utredning av situationen gjordes, efter att ett skyddsombud gjort en anmälan till rektor.
I anmälan redovisas en enkätundersökning där 64 procent av lärarna på institutionen uppger att de lagt märke till att någon utsatts för mobbning eller trakasserier. På universitetet som helhet är den siffran 18 procent. Men ingen anmälan om trakasserier har gjorts.
Skyddsombudet pekade också på allvarliga brister i ledningens planering av verksamheten.

Den utredning som följde på anmälan visar att pedagogen befinner sig i ett allvarligt läge. Därför ska nu en extern chef, prefekt, tas in under resten av året.
- Det är en drastisk åtgärd, men inte ovanlig i just sådana här situationer, och den är tillfällig. En chef utifrån är inte belastad med sådant som skett tidigare. Samtidigt vill jag tillägga att den avgående prefekten gjort ett stort och nödvändigt jobb med ekonomin, och med flytten till Blåsenhus, säger Anders Malmberg, dekan på samhällsvetenskapliga fakulteten dit pedagogen hör.

Enligt honom finns ingen entydig bild av vari problemen består, och det är tydligt att olika personer i miljön har olika uppfattningar om vad som är problemet. Enligt uppgifter till UNT finns olika fraktioner vid institutionen. I en skrivelse till institutionens anställda skriver Anders Malmberg att "alltför många mår dåligt av situationen".
- Som ofta i sådana här fall får man extremt olika bilder av läget beroende på vem man frågar. Det är i sig ett tecken på en miljö som inte fungerar. Men en av slutsatserna i den utredning vi nu gjort är att vi ska blicka framåt och hitta lösningar, och inte gräva ned oss i det som varit, säger Anders Malmberg.

I den omfattande doktorand­enkät som gjordes vid universitetet under förra året finns signaler om problem vid institutionen. Också arbetsmiljöundersökningar från flera år tillbaks i tiden har pekat på allvarliga problem.

Varför har inga insatser satts in tidigare?
- Jag har inte hela bilden, men en del av förklaringen är det ekonomiska underskottet och flytten till Blåsenhus. De två sakerna har gjort att det varit svårt att veta när man ska gå in med insatser. Man kan ha tänkt att "bara ekonomin blir bättre", eller "bara flytten är gjord så löser det sig". Men med skyddsombudets anmälan blev läget akut, säger Anders Malmberg.
Pedagogiska institutionen har funnits i hundra år och var den första i Sverige. I dag är pedagogik ett medelstort ämne med knappt 40 anställda och en omsättning på runt 30 miljoner kronor. Varje år passerar flera hundra studenter under utbildning på exempelvis personalvetarprogrammet, socionomprogrammet, eller en fristående kurs.

Har studenterna påverkats av de pågående konflikterna?
- Vi har inte fått några larmsignaler, så grovt sett verkar det fungera, säger Anders Malmberg.
Efter jul återfinns nu Pedagogiska institutionen i nybygga Blåsenhus. Nu hoppas universitetsledningen på mer samarbeten enligt den vision som finns framtagen för de institutioner som nu samlas under ett tak, vilket kan gynna läget på pedagogen. Förutom tillsättandet av en extern chef är den andra konkreta punkten i höstens arbetsmiljöundersökning en utredning av förutsättningarna för ett samgående med institutionerna inom den utbildningsvetenskapliga fakulteten.
- Det är en process som börjar nu i vår, men som förstås kommer att ta tid, säger Anders Malmberg.
FAKTA
Under 2005 skrev UNT
en rad artiklar om allvarliga arbetsmiljöproblem på Institutionen för arkeologi och antik historia. Problemen med kränkande behandling som trakasserier eller mobbning var utbredda, och konflikten beskrevs som en maktstrid mellan olika grupperingar. En extern chef, prefekt, tog över rodret vid institutionen och enligt honom fanns risk för att institutionen skulle läggas ned.
Den externe chefen lyckades att bringa ordning, och en ny prefekt kunde sedan väljas inom institutionen, som ännu sitter kvar. Flera forskningsprojekt har startats med samarbeten inom och utom institutionen, i syfte att få i gång ett långsiktigt vetenskapligt arbete.

——————————————

Under lång tid har den stora Institutionen för matematik dragits med allvarliga arbetsmiljöproblem och många anklagelser om mobbning och trakasserier. Särskilt var det bruket av intern e-post som rörde upp känslorna.
Efter flera misslyckade försök att stilla konflikterna, hamnade ärendet hos rektor. En arbetsmiljöutredning gjordes under 2006 och slutligen köptes två professorer ut, under mycket uppmärksammade former. Universitetsledningen ansåg att professorerna på flera punkter gjorts sig skyldiga till tjänsteförseelser, något som professorerna själva förnekade.
En ny prefekt kunde tillsattes 2007 som ännu sitter kvar. I dag är situationen mycket lugnare än tidigare, säger ställföreträdande prefekten och studierektorn Ingrid Lindström.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om