– Självklart bör riskgrupperna vaccinera sig. Säsonginfluensan kan vara en dödlig sjukdom och vi vet att vaccinationen räddar liv, säger Staffan Sylvan, smittskyddsläkare i Uppsala län.
Äldre från 65 år och uppåt och personer med kroniska sjukdomar har sedan flera år rekommenderats att årligen vaccinera sig mot säsonginfluensan.
Efter att feta personer visade sig löpa betydligt högre risk än de flesta andra att bli svårt sjuka när svininfluensan förra året spreds över världen räknas nu även de till riskgrupperna som bör vaccinera sig.
– Även om den akuta pandemirisken nu inte längre finns väntas viruset som orsakade svininfluensan, AH1N1, komma tillbaka denna säsong, men som en mer vanlig säsonginfluensa, säger Staffan Sylvan.
Det influensavirus som väntas få störst spridning och ge den allvarligaste sjukligheten under den kommande influensasäsongen är dock ett annat, som har beteckningen AH3N2.
– Det är en variant av samma virus som orsakade en pandemi i slutet av 1960-talet, Hongkonginfluensan. Sedan dess har viruset med bara små förändringar fortsatt att cirkulera runt som en vanlig säsonginfluensa, säger Staffan Sylvan.
Det har gått ett par år sedan denna variant av Hongkong-viruset senast spreds i Sverige. Därför saknar stora grupper av befolkningen ett naturligt skydd mot detta virus eftersom de aldrig tidigare utsatts för det.
– Därmed ökar risken för att det ska få en mer omfattande spridning i samhället och för att fler personer i riskgrupperna ska drabbas och bli svårt sjuka, säger Staffan Sylvan.
Till skillnad från svininfluensaviruset förra året, som gav svårare infektioner i yngre än i äldre åldersgrupper, är AH3N2-viruset farligast för äldre. Under år med mer omfattande utbrott beräknas åtminstone ett par tusen äldre dö till följd i influensa eller i följdsjukdomar som till exempel lunginflammation.
Årets influensavaccin skyddar mot den variant av Hongkong-viruset, som tidigare i år varit det virus som orsakat de flesta influensafallen i Kina, Indien, Australien och andra länder på det södra halvklotet. Dessutom skyddar vaccinet mot svininfluensaviruset och det vanligaste så kallade B-influensaviruset.
Gravida kvinnor visade sig löpa förhöjd risk att bli svårt sjuka av svininfluensan. Därför rekommenderas gravida som inte vaccinerade sig mot svininfluensan förra året att vaccinera sig med årets säsonginfluensavaccin.
I Uppsala län deltog nära 60 procent av befolkningen i massvaccinationen mot svininfluensan förra året.
– De flesta som vaccinerades med pandemivaccinet mot svininfluensan bör ha ett ganska bra skydd mot den om den kommer tillbaka denna säsong, säger Staffan Sylvan.
Vaccinationen mot svininfluensan var den mest omfattande vaccination som någonsin gjorts i Sverige.
Den var också en kamp mot tiden. När vaccinationen påbörjades pågick spridningen av svininfluensaviruset redan i befolkningen.
– Med vaccinationen mot säsonginfluensan är det inte lika bråttom att vaccinera sig eftersom vi ännu inte har några tecken på att en epidemi skulle vara under uppsegling. För att vara på den säkra sidan är det nog bra att vaccinera sig under de närmsta veckorna. Att utveckla immunitet efter vaccinationen tar ett par veckor, säger Staffan Sylvan.
Extremt feta bör vaccinera sig
Vaccination mot säsonginfluensan har nyligen startat. Utöver ålderspensionärer och vissa medicinska riskgrupper rekommenderas i år även extremt feta personer och gravida kvinnor att vaccinera sig.
Vaccinationskön sträckte sig en morgon förra hösten när svininfluensan var aktuell från Sysslomansgatan över S:t Olofsbron och ända in på Svartbäcksgatan.
Foto: Håkan Rodén
FAKTA
Det här riskgrupperna anser Socialstyrelsen bör vaccinera sig inför influensasäsongen:
Gravida kvinnor
Personer från 65 års ålder och uppåt
Personer med kroniska sjukdomar
Personer med hjärt- och/eller lung- sjukdom
Personer med dåligt kontrollerad
diabetes
Personer med nedsatt immunförsvar
Personer med lever- eller njursvikt
Extremt feta personer
Barn med fler olika funktionshinder
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!