Få har anmält brandsyn

Bara en tiondel av alla fastighetsägare i Uppsala kommun som från och med i år själva ansvarar för brandsäkerheten har lämnat in en dokumentation om brandskyddet i sina lokaler. Senast vid årsskiftet ska redogörelserna vara inne, enligt den nya lagen.

Uppsala2004-11-16 00:00
Omkring 900 olika verksamheter och fastigheter i Uppsala kommun berörs av de nya kraven, som bland annat innebär att fastighetsägare ska dokumentera brandskyddet. Det gäller till exempel samlingslokaler, vård, skolor och hotell. Hittills har bara ett 80-tal redogörelser för brandskyddet kommit in till Uppsala brandförsvar. Enligt lagen ska svaren vara inne senast 1 januari 2005.
Redogörelserna ersätter tidigare brandsyner, som utfördes av räddningstjänst eller brandförsvar. När dokumentationen lämnats in kan brandförsvaret i stället göra tillsynsbesök för att kontrollera uppgifterna.

Inte oroad
I Uppsala är ställföreträdande räddningschef Mats Sundelius inte särskilt oroad över att få svar kommit in. Hans bedömning är att det inte innebär någon risk för brandsäkerheten.
— Det här är en process som pågår, folk ska utbildas och vänja sig vid att hantera de nya bestämmelserna. Man får nog se det som en femårsplan innan allt rullar som det ska.
På Räddningsverket görs en delvis annorlunda bedömning av bestämmelserna:
— Vi kan inte se det på annat sätt än att det är i januari de ska vara inne, säger Jan-Erik Gustavsson vid verkets tillsynsavdelning. Men det är upp till kommunerna att göra avvägningen mellan behovet av mer information och tillsyn, för att få lagen att fungera.
Ännu finns ingen samlad bild över landet av hur många brandskyddsredogörelser som lämnats till kommunerna. Räddningsverket kommer att genomföra en översyn senare i år.

Nya krav också på brandförsvaret
I Uppsala kommun är det inte ens säkert att brandförsvaret skulle klarat att hantera alla svar, om samtliga ansvariga lämnat in sina redogörelser i tid. Mats Sundelius konstaterar att bestämmelsen ställer nya krav också på brandförsvaret:
— Det har varit en mycket större apparat än man väntat sig och fortfarande finns oklarheter om hur dokumentationen ska gå till. Det viktigaste nu är att folk verkligen utbildar sig och vänjer sig vid ansvaret.
I Uppsala ordnar brandförsvaret i höst en ny serie informationsmöten för fastighetsägare som berörs av de nya reglerna. Intresset har varit stort för mötena, enligt förvaltningen.

UNT-fakta:


Den nya lagen om skydd mot olyckor ersätter räddningstjänstlagen och trädde i kraft i år. Den lägger större ansvar för det systematiska brandskyddet på den enskilde fastighetsägaren eller brukaren. Brandskyddet ska redovisas på en blankett med uppgifter om verksamhet, fastigheter, skyddsutrustning och utbildning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om