"Få läkare tvivlar på diagnosen"

Bara ett fåtal läkare tvivlar på diagnosen skakvåld. Det säger Gabriel Otterman, överläkare i Uppsala.

De som kritiserar diagnosen om skakvåld har fel. Det anser t v Christophe Pedroletti, chef för pediatriken på Barnsjukhuset samt överläkaren Gabriel Otterman, chef för Barnskyddsteamet. Båda arbetar på Akademiska sjukhuset.

De som kritiserar diagnosen om skakvåld har fel. Det anser t v Christophe Pedroletti, chef för pediatriken på Barnsjukhuset samt överläkaren Gabriel Otterman, chef för Barnskyddsteamet. Båda arbetar på Akademiska sjukhuset.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2014-12-15 08:10

Gabriel Otterman är chef för Barnskyddsteamet vid Akademiska sjukhuset, som arbetar med våldsutsatta barn. Han är samtidigt en stark förespråkare för teorin om skakvåld eller abusive head trauma som han kallar det.
– Det finns stor internationell enighet kring diagnosen och den har stöd i mer än 700 vetenskapliga artiklar, säger han.

Inget talar för att diagnosen skakvåld sätts för frikostigt och ett ifrågasättande av den innebär ett förnekande av barnmisshandel. Så skrev Gabriel Otterman och sex andra representanter för Svenska Barnläkarföreningen i en debattartikel tidigare i år.
– Det är en liten och ibland högljudd skara läkare som tvivlar på diagnosen. Det kan jämföras med dem som tvivlar på klimatförändringarna, säger han.

Men bland de sakkunniga som Högsta Domstolen anlitat finns flera tunga namn.
En av dem är docent Peter Krantz, vetenskapligt råd vid Socialstyrelsen, som skriver till HD: ”…skador i hjärnan av detta slag kan ha andra uppkomstsätt än yttre våld/skakning”.
2007 framträdde Gabriel Otterman som medicinsk expert i Stockholms tingsrätt för att förklara teorin bakom skakvåld. Målet gällde en 42-åring man som kom att dömas till fyra års fängelse för misshandel av sin nyfödda dotter.

Medicinprofessorn Ingemar Thiblin i Uppsala har på uppdrag av Socialstyrelsens rättsliga råd nyligen granskat 42-åringens ärende liksom forskningen bakom skakvåldsteorierna.
Thiblins slutsats är att den vetenskapliga grunden för teorin är tveksam och att bevisningen mot 42-åringen inte håller. 42-åringen, som suttit av sitt fyraåriga straff och därefter ansökt om resning, blev i november frikänd sedan Ingemar Thiblin inkommit med sitt utlåtande. Socialstyrelsens rättsliga råd ställer sig bakom Thiblins bedömningar.
– De läkare som intygat att jag misshandlat min dotter måste utredas, säger 42-åringen.
Han riskerar att drabbas av ytterligare ett hårt slag genom att socialtjänsten nu försöker flytta över vårdnaden av hans dotter till fosterfamiljen eftersom hon anses ha rotat sig där.

Gabriel Otterman anlitas ibland som medicinskt sakkunnig i domstolar och hans bedömningar kan påverka om misstänkta döms eller inte. Frågan är då hur hans arbetsgivare Akademiska sjukhuset ställer sig till hans syn på frågan om skakvåld.

Christophe Pedroletti, chef för pediatriken på Barnsjukhuset, säger att såväl han själv som rikstäckande Svenska Barnläkarföreningen delar Gabriel Ottermans syn på det vetenskapliga läget.
– Så länge detta inte förändras och så länge inte någon statlig myndighet gör någon annan bedömning kvarstår vår inställning i frågan, uppger Christophe Pedroletti.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om