Få miljöbrott leder till åtal
Många miljöbrott polisanmäls, men få leder till åtal och ännu färre till fällande dom. Från och med det årsskifte som varit gäller nya straffregler för miljöbrotten. Uppsalas miljöåklagare Katarina Mörnstad hoppas att det ska underlätta arbetet.
- Det har varit svårt för åklagare att bevisa i rätten att ett allvarligt miljöbrott har skett. Man har behövt visa att det har uppstått en miljöfara för att domstolen ska kunna döma. Det har också gjort att åklagaren ibland har dragit sig för att åtala, säger Mats Palm, chefsåklagare på miljöbrottsenheten vid Åklagarmyndighetens utvecklingscentrum i Malmö.
Nya straffbestämmelser
Från första januari i 2007 har dock riksdagen ändrat straffbestämmelserna så att man ska kunna komma till rätta med problemet. En skillnad blir att åklagare i fortsättningen endast behöver bevisa att det varit fara för miljöförstöring för att någon ska kunna dömas för miljöbrott. En annan ändring är att mindre allvarliga förseelser, som att någon lämnar in en miljörapport för sent eller glömmer att göra en anmälan av att man bedriver frisersalong eller fotvård i en lokal, inte längre ska betraktas som kriminella. I stället ska de förseelserna leda till en så kallad miljösanktionsavgift som kommuner och länsstyrelser beslutar om.
- Där har tillståndsmyndigheterna tidigare haft en skyldighet att polisanmäla, trots att det sedan inte har gått att åtala, säger Mats Palm som menar att antalet polisanmälda miljöbrott därmed kommer att minska vilket ger åklagarna mer tid att ägna sig åt de allvarliga brotten.
Administration
Redan för ett par år sedan fick åklagarna direktiv om att inte åtala om en miljösanktionsavgift hade betalats ut. Miljöåklagare Katarina Mörnstad vid åklagarkammaren i Uppsala har ändå fått polisanmälningarna på sitt bord.
- Även om de flesta sådana ärenden inte tar så mycket tid kan vissa vara krävande ändå. Dessutom är det mycket administrativt arbete kring det också, säger hon.
Redan under hösten har Katarina Mörnstad anpassat sitt arbete när det gäller av de mindre allvarliga förseelserna. De skärpta reglerna för andra miljöbrott, som dumpningar i naturen och olagliga utsläpp, har såhär ett par dagar in på det nya året däremot inte hunnit påverka hennes arbete nämnvärt.
- Vi kommer ju att få titta dubbelt på lagstiftningen en tid eftersom många av brotten har begåtts när de gamla bestämmelserna fanns. Så det tar ett tag innan det slår igenom. Men det är ju där det kommer att bli lättare för mig i mitt arbete. Hur det slår ut vet vi ju inte riktigt än, men vi tror på de nya bestämmelserna, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!