Få utmanare får ta över verksamhet

Uppsala kommun ligger i topp i landet när det gäller företag som utnyttjat utmanarrätten. Men bara en av de privata utmanarna har lyckats ta över den verksamhet som utmanats. Vissa har inte ens lämnat anbud.

Uppsala2009-06-24 07:08
Utmanarrätten infördes när den borgerliga alliansen vann valet för tre år sedan. Syftet var att företagarna skulle få en chans att utmana och ta över kommunal verksamhet. Efter tre år har 49 utmaningar kommit in. Det placerar Uppsala i topp bland de 18 kommuner i landet som har utmanarrätt. Tvåa är Stockholm med 16 utmaningar. Övriga kommuner har bara handfull.
Trots övertaget har bara en utmanare, Previa i Uppsala, lyckats vinna upphandlingen av verksamheten som utmanats. Det beror på att vem som helst kan vara med i den upphandling som sker när kommunen antagit utmaningen.
- Vi har flera fall där andra företag varit billigare än det som utmanat. Vi måste följa lagen om offentlig upphandling. Utmanaren har ingen ensamrätt, säger processledare Christoffer Nilsson.

Tre utmaningar har kommunen vunnit. Lika många har andra entreprenörer tagit hem. En har inte slutförts alls. Varför inte fler avgjorts på tre år beror enligt Christoffer Nilsson på att organisationen är ny och att handläggningstiderna är långa. Bara att utreda om en verksamhet kan utmanas tar upp till ett halvår. Upphandlingen tar 6-9 månader.
- Det är först under den här våren som vi kunnat börja leverera. Sex nya upphandlingar väntar och vi har ytterligare några som vi ska starta, säger han.

Distriktschef Birgitta Blom vid Previa, som utmanade kommunens företagshälsovård, är nöjd med resultatet, även om det tog 1,5 år.
- Det var inte så konstigt. Vi berättade att vi var intresserade och kommunen antog vår utmaning. Ytterligare ett par företag var med i upphandlingen. För några veckor sedan fick vi reda på att vi vunnit. Vi tar över i november, säger hon.
En av orsakerna till att Uppsala fått in så många utmaningar är att kommunen har en processledare - Christoffer Nilsson.
- Jag fungerar som en länk mellan företagen och kommunen. Jag hjälper dem att hamna rätt i processen, säger han.

Det är främst små bolag som står för utmaningarna. De stora satsar på kommunens ordinarie upphandlingar som omsätter två miljarder om året. Den summan ska öka. Christoffer Nilsson tror att det kan leda till färre utmanare.
- Vi kommer inte att ha den explosionsartade utveckling som vi sett under de första åren. Fler möjligheter att lägga anbud förtar utmanarrätten. Men jag tror ändå att den kommer att ha en plats i kommunens näringslivsstrategi.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om