Falska brandlarm ger miljonintäkter
Varje år får räddningstjänsten i Uppsala rycka ut på ungefär 500 automatiska brandlarm som visar sig vara falska. Utryckningarna ger samtidigt intäkter på 2,8 miljoner kronor i avgifter för larmen.
Hans Eriksson vid brandförsvaret i Uppsala uppger att det brukar vara ungefär lika många falska utryckningar om året. Den vanligaste orsaken är okända tekniska fel i utrustningen, det näst vanligaste att någon utfört ett arbete.
- Det är någon hantverkare som har satt i gång att arbeta utan att tänka på att det fanns ett automatiskt brandlarm. Det är ju ett problem vi vill komma åt. Kunde vi få ner de larmen och de larm som kommer från tekniska fel skulle vi komma långt, säger han.
Matlagning och vattenånga är två andra vanliga orsaker. Att de automatiska brandlarmen har utlösts av någon brand är däremot ovanligt. Av 526 automatiska brandlarm i Uppsala förra året var 22 bränder.
- Men vår inställning måste ju vid varje larm vara att det är en brand. Det är ju det som är syftet med att man har ett automatiskt brandlarm, att vi ska hinna upptäcka en brand i tid. Ett större problem är om det skulle hända något annat samtidigt som vi är ute på ett onödigt larm, säger Hans Eriksson.
Automatiska brandlarm finns på cirka 370 skolor, köpcentrum, hotell, vårdcentraler, företag och andra platser i Uppsala kommun. Varje falskt larm kostar 5 640 kronor för fastighetsägaren, vilket gör att larmen 2006 drog in 2,8 miljoner kronor.
- Det är ju pengar som i förlängningen går till nya brandbilar åt oss, säger Hans Eriksson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!