Falskleg — allt fler unga i Uppsala åker dit

Utnyttjandet av andras identiteter ökar. Anmälningarna mot unga som försökt ta sig in på Uppsalakrogar har ökat stort jämfört med föregående år. Och över framför allt internet shoppar många varor i andras namn.

Uppsala2004-11-03 00:01
Hittills i år har det gjorts 69 anmälningar i länet om urkundsförfalskning — alltså användning av falskt eller lånat leg. De allra flesta handlar om unga under 18 år, oftast tjejer, som försökt ta sig in på krogen. Det är dubbelt så många anmälningar som tidigare år: samma period förra året gjordes exempelvis 34 anmälningar och år 2002 29 stycken.
— Det beror på suget att hänga med kompisarna in på krogen, men även att det är så dåligt utbud av saker att göra för ungdomar under 18, säger Roger Käck på Uppsalapolisens ungdomsenhet.
Tidigare pågick ett samarbete mellan polisen och ordningsvakterna på krogarna, och en anledning till att allt fler anmälningar kommer in är att vakterna blivit mer medvetna.
Straffet för ungdomar upp till 17 år som lånar någon annans legitimation är inkomstrelaterat och är på minst 1 500 kronor. Dessutom noteras domen i Kriminalregistret, som bland andra Körkortsmyndigheten har tillgång till. Noteringen, som också kallas för prick, finns kvar i registret i max fem år.
Även den som lånat ut legitimationen riskerar att dömas, så det är viktigt att man spärrar sitt legitimationskort om man blir av med det.
— Alla kontrollerar inte id-handling eller namnunderskriften så noga som de ska, menar Roger Käck.
Enligt honom påstår många som egentligen lånat ut sina id-handlingar att de har blivit borttappade eller stulna, och att man har struntat i att anmäla det.
— De vet att de blir dömda för exakt samma brott. Det högsta beloppet som jag kan minnas att någon fått i böter var på 8 000 kronor och då gällde det personen som lånat ut legitimationen.
Även bland äldre har det blivit väldigt vanligt att man utger sig för att vara någon annan — då för att köpa exempelvis kläder eller, som i Ossian Olssons fall, mobiler och abonnemang. Detta är ett brott som blivit vanligare, enligt Göran Wallin, biträdande chef på ekoroteln i Uppsala.
— Den allra kraftigaste ökningen har skett över Internet, där personer gör beställningar i andras namn. Det är ett brott som kommer att fortsätta öka. På internet förekommer mycket kriminalitet, samtidigt som alla har tillgång till internet.
De som begår brotten har relativt lätt för att komma undan om köpen sker med utlandet.
— Begås brotten i Sverige är det lättare att spåra den som gjort beställningen och då kan fallen oftast klaras upp, säger Göran Wallin.
Just bedrägerier, då man handlar i någon annans namn, kan självklart också den som är under 18 år drabbas av — däremot är det mycket ovanligt i Uppsala att så unga personer ligger bakom brotten, säger Roger Käck.
— Jag kan inte minnas något sådant fall under mina två år här.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om