Familj anklagar gruppboende för vanvård

Johan Holm-Skans har under en längre tid vistats på vårdhemmet Sävagården. Nu har hans familj tagit honom därifrån. De menar att Johan har blivit utsatt för extrem vanvård. Företaget som driver Sävagården saknar i dag tillstånd för verksamheten.

Uppsala2004-06-28 00:00
Johan Holm-Skans är 23 år och är gravt förståndshandikappad, autistisk och lider av svår epilepsi.
Under de drygt fem månader som han vistades på gruppboendet Sävagården tyckte sig hans mamma och syster uppfatta tecken på att han mådde dåligt, både fysiskt och psykiskt.
Johans syster Jenny Holm-Skans, som även är hans gode man, har nu gjort en polisanmälan mot personalen på gruppboendet. Detta efter att hon fått reda på att personalen hade kallduschat Johan. Johans mamma och syster bestämde sig för att ta honom därifrån omedelbart.
- Johan ville inte duscha och var bråkig, och då straffade de honom med en kalldusch, säger Jenny Holm-Skans. Det är ju som på 1930-talet.
- Hans sätt att visa när något är fel är att vara utåtagerande, det vet ju personalen.
Enligt Thomas Björkman har händelsen diskuterats.
- Vi har gjort en utredning med berörd personal. Enligt henne var Johan väldigt våldsam och ville inte duscha. Då sänkte hon tillfälligt temperaturen för att få honom att reagera, men höjde sen igen till normal nivå.
Thomas Björkman säger dock att de tar avstånd från agerandet och kommer att överväga disciplinära åtgärder.

Vistats hos mamman
Johan bodde tidigare på ett vårdhem på Oxelgatan i Uppsala, som drivs av SRK Konsultation. Thomas Björkman, ansvarig på SRK Konsultation berättar att Johan flyttades dit akut i januari 2003. Han hade fram till dess vistats hemma hos mamman.
- Men det var ohållbart på grund av hans svåra handikapp, så därför ville de få in honom på Oxelgatan, säger Thomas Björkman. Hans mamma och syster tyckte att förhållandena där var för dåliga och bestämde sig för att flytta honom. I samråd med personalen flyttades Johan till vårdhemmet Sävagården i januari i år, där han då hade sin dagliga verksamhet. Även Sävagården drivs av SRK Konsultation. Men Jenny och Majbritt Holm-Skans tyckte inte att Johans situation blev bättre.
- Det började med att jag märkte att han hade misskötta fötter. Tånaglarna hade fått växa så långt att de växte runt tårna. Sen har det bara rullat på. Han har haft skorna på fel fot och haft på sig andras kläder, säger Jenny Holm-Skans.
Hon försökte tillsammans med Johans mamma flera gånger tala med personalen om problemen, men tycker att hon fick dålig respons.
- Vi har tagit upp flera gånger att han inte mådde bra, men det har de bara viftat bort.
Thomas Björkman håller till viss del med om kritiken.
- Han kan ha haft långa tånaglar vid något tillfälle, men han går regelbundet hos en fotvårdsspecialist. Vi vet att han har åkt hem till mamma någon helg och haft skorna på fel fot och fläckar på tröjan. Det blir vi också förbaskade över, det är sånt som ska fungera.

Tillbakavisar vanvård
Men att någon vanvård skulle ha förekommit tillbakavisar Thomas Björkman. Han menar att det har brustit i några detaljer, men att deras arbete med Johans beteende och sätt att agera har gett positiva resultat.
- Det måste ju ändå vara det som räknas, att han mår bättre och fungerar bättre, säger Thomas Björkman.
Johan har också gått ned mycket i vikt, vilket gjorde Jenny misstänksam.
- Han har gått ned 17 kilo på sju månader, och det är inget som personalen har reagerat på. Thomas Björkman tycker att Johan har en bra vikt, och säger att läkarens utlåtande var att Johan hade god hälsa och "bra matchvikt". UNT har inte lyckats nå Johans läkare för en kommentar.


Saknar tillstånd
Enligt länsstyrelsen har inte SRK Konsultation tillstånd för att driva vårdverksamheten vid Sävagården. Däremot har de nyligen lämnat in en ansökan om ett sådant. Trots det har Jenny Holm-Skans flera gånger fått höra att ett tillstånd har funnits.
- Nej, just det här hemmet har de inte tillstånd för att driva, säger socialdirektör Birgitta Forsberg till UNT.
Att tillstånd saknas beror på att hemmet inte uppfyller de byggnadsmässiga kraven på ett gruppboende, exempelvis handikappanpassning av duschutrymmen.
Thomas Björkman menar att de informerade familjen om detta när Johan flyttade in på Sävagården.
- Vi berättade att vi skulle bygga om huset och därefter lämna in ansökan om tillstånd. Men ombyggnationen drog ut på tiden och därför har vi väntat med ansökan. Verksamheten drivs däremot som om den vore tillståndspliktig. Vi för dokumentation och gör allt enligt reglerna.
De som jobbar på boendet är tvungna att föra dokumentation över alla åtgärder kring de boende. Personalen har dock nekat Johans gode man att få kopior på dokumentationen om honom. De hävdar att informationen är sekretessbelagd.
- Varje person har en egen pärm, men personalen har nämnt även andra boende i Johans dokumentation. Det är de delarna vi inte får lämna ut. Här har vi naturligtvis brustit i hanteringen, och det är olyckligt. Men vi försöker lösa det, säger Thomas Björkman.
- Vi får ju till exempel inte använda tipp-ex i dokumentationen, så det är lite svårt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om