Fantomen-fan sedan tidiga tonår

FAMILJ. Alla läsare av Fantomen vet att Den vandrande vålnaden, som han också kallas, ibland går på gatorna som en vanlig man. Även hans fans kan se helt vanliga ut. Till exempel som en familjefar, systemvetare och Knivstabo som fyller 50 år den 9 januari.

Uppsala2014-02-18 16:51

 En enda detalj skvallrar om att Bosse Engberg samlat Fantomen-material sedan han var i 14-årsåldern: Den blå slipsen med hjältens ansikte på.
- Den är från Australien, min favorit bland Fantomen-slipsarna, säger han.

Måste välja hjälte
Åtskilliga andra serietidningar ingick i samlingarna när han var ogift. Men en dag presenterade en gemensam danskompis – sällskapsdans var Bosses andra stora intresse i ungdomen – honom för Minna. I det gemensamma hemmet var hobbyn för skrymmande, tyckte hustrun, så han fick välja en serietidning att samla på.
- Fantomen har inga superkrafter utan är en vanlig man, fast med ovanligt jobb, förklarar Bosse Engberg varför valet föll på just den här maskerade och trikåklädde hjälten.
Fantomen-intresset har inte gått i arv till barnen, men kanske någon samlargen. 15-åriga Lovisa har vuxit ifrån Kitty-böckerna, men Linus som är tolv, samlar på Pokemon-figurer och Star Wars-lego.

Morfars soldatnamn väckte släktforskarintresse
Att Engbergs blev Knivstabor berodde på att Minna hade bott där med sina föräldrar och att orten låg bra till när hon fått jobb på Arlanda och Bosse arbetade i Uppsala, där han är uppväxt.
- Släkten har rötter i Vendel. Morfar soldatnamn, Ärlig, väckte min nyfikenhet, berättar Bosse Engberg som släktforskat ända tillbaka till 1490.
Numera har han inte tid att sitta på landsarkivet, men värdefulla tips finns att få på nätet. Via datorn håller han också kontakt med Fantomen-intresserade över hela världen, och säljer och köper sådana prylar. I hobbyrummet hänger några serieoriginal inramade och Bosse Engberg blir lite stjärnögd när han berättar om möten med olika serietecknare.

Nystart gav papper på datakunskaper
Förra gången Bosse Engberg intervjuades av tidningen, våren 2004, höll han på med en nystart. Försäkringskassan, där han arbetade som IT-konsult, hade sagt upp honom på grund av arbetsbrist i en omorganisation.
Han kunde en hel del om IT, men hade inget dokumenterat och hade funderat på studier. ”Nu fick jag den spark i baken som behövdes”. Försäkringskassan stod för lön i ett år och Trygghetsstiftelsen för ersättning under två terminer, så Bosse Engberg kunde läsa till en kandidatexamen som systemvetare.

Jobb på bra pendelavstånd
- Efter examen 2007 fick jag jobb i Sigtuna kommun. Jag hade varit inställd på att behöva pendla till Stockholm.
Bostad har familjen också bytt, från radhus i Ängby till villa i Gredelby.
- Huset är byggt 1961, en bra årgång! säger Bosse Engberg med ett brett leende.

Redaktör lånade tam varg
Den stora släktfesten klarade han och Minna av i höstas, då de firade sina sammanlagt 90 år. På födelsedagen den 9 januari har familjen utlovat en höjdarupplevelse.
Kanske tittar någon annan Fantomen-samlare in. Klubben har det imponerande namnet Scandinavian Chapter of the Lee Falk Memorial Bengali Explorers Club och brukar träffas fyra gånger om året.
- När den senaste Fantomenfilmen hade svensk premiär, 1996, lånade en av de svenska redaktörerna en tam varg, berättar Bosse Engberg.
Så när dörrvakten sade att hundar inte var tillåtna, kunde redaktören fälla den klassiska Fantomen-repliken: ”Det är inte en hund, det är en varg!”

Aina Liljefors

Fantomenfakta

Läs mer om Fantomens värld på Bosse Engbergs hemsida www.bossescomics.com
/fantomen.htm

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om