Det är arbetsmiljöverket som vänt sig till förvaltningsrätten och krävt att ett så kallar vite på 500 000 kronor döms ut. Som UNT tidigare rapporterat lider socionomerna som jobbar med barn och unga av hög arbetsbelastning som ger dem symtom som sömnstörningar, magkatarr, huvudvärk, koncentrationssvårigheter och minnesförlust.
Efter en inspektion i höstas krävde arbetsmiljöverket att bristerna skulle vara avhjälpta den sista september 2015 annars skulle kommunen få betala ett vite på 500 000 kronor. Ett uppföljningsbesök som gjordes i oktober visade att bristerna var kvar. Nu har arbetsmiljöverket gått till förvaltningsrätten för att få vitet utdömt.
– Problemen har vi haft sedan 2014 och vi har vidtagit fler åtgärder bland annat ett nio punkts program för att komma till rätta med dem. Men vi har inte lyckats implementera det i vår organisation. Nu har vi tillsatt en tjänst på sex månader som ska göra det, säger socialnämndens ordförande Ingrid Burman (V).
Arbetsmiljöverket konstaterar att kommunen vidtagit åtgärder men, att de inte omsatts i praktiken. Det är fortfarande personalbrist och hög arbetsbelastning som ger personalen olika former av stressrelaterade besvär. Det gäller på båda enheterna för barn, Barn 1 och Barn 2. På ungdomsenheten har ingen förbättring skett, där har läget snarare försämrats - man är slutkörd. Den rutin som socialförvaltningens ledning tagit fram för hög arbetsbelastning upplevs som otydlig. Instruktioner för vilka arbetsuppgifter som ska prioriteras när resurserna inte räcker finns inte med, skriver arbetsmiljöverket.
Socialförvaltningen anser att förvaltningsrätten ska slopa hotet om vite eftersom kommunen vidtagit åtgärder för att förbättra arbetsmiljön. Det är dessutom svårt att rekrytera socionomer och att styra tillströmningen av nya ärenden.
– Det gäller i alla Svenska kommuner. Vi hoppas att de åtgärder som vi vidtagit ska förbättra arbetsmiljön, säger Ingrid Burman.
Och om det inte hjälper?
– Då måste vi gå vidare med nya åtgärder.
Socialförvaltningen har bland annat ansökt hos socialstyrelsen om dispens för kravet om socionomexamen när det gäller barn och unga. Förvaltningen vill ha en tre årig dispens för dem som jobbar med ensamkommande barn och unga och en tvåårig dispens för dem som arbetar med övriga ungdomsgrupper.
– Det gäller bara under tiden vi fyller våra vakanser och innebär inte att vi ska övergå till att rekrytera outbildade socionomer, säger Ingrid Burman.
I dagsläget är 25 socionomtjänster vakanta, de flesta inom barn och ungdom.