Anders Gustafsson från Täby är en av dem som blir utan. Han hoppas nu få ihop flera som nekats ersättning och starta en grupptalan mot Trafikverket.
– Många måste ha råkat ut för samma sak som jag. Jag tycker det här är för bedrövligt, säger han.
Anders Gustafsson körde väg 288 mot Alunda en söndag i januari. Vägen var fruktansvärt dålig från Hovgården och några kilometer i båda riktningarna. Vägarbeten pågick djupa gropar fanns i vägbanan. Trots att Anders Gustafsson körde sakta så fick han punktering på fram och bakdäcken. Framvagnen blev sned och han tvingades ta taxi med familjen till Uppsala. Totalt 10 000 kronor kostade det honom i självrisker och transporter.
Han lämnade in en skadeanmälan till Trafikverket för att få tillbaka pengarna. Nu har svaret kommit. Det blir inte ett öre.
– Jag har ringt till Trafikverket och frågat och de säger att bara de som fick skador före klocka tre på eftermiddagen få ersättning. Innan dess hade inga varningsskyltar satts upp. Jag kom efter tre då hade skyltar satts upp, men de hade blåst bort så jag och många andra fick ingen varning. Bättre skyltar sattes upp senare och Trafikverket anser inte att det gick att laga vägen förrän på kvällen, säger Anders Gustafsson.
Hur många som råka tur för samma sak är svårt att veta. Trafikverket kunde på onsdagens inte få fram några siffror. Under tiden Anders Gustafsson stod och väntade på bärgning var det sju bilar som fick lov att köra till med punktering och andra skador. Han tror att 50-60 bilar kan ha fått skador.
– Trafikverket anser att de uppfyllt lagens krav. Jag tycker inte de har skött om vägen i och med att den har sådana hål. Jag betalar skatt för att vägarna ska gå att använda, säger Anders Gustafsson.
Annelie Björkman Andersson som är verksjurist beklagar att folk har fått sina bilar förstörda och att det svåra väglaget gjorde att skyltningen inte stod pall. Hon poängterar att skadorna skett inom ett vägarbetsområde där bilister ska vara extra försiktiga. När det gäller ersättningen är det skadeståndslagen som gäller. Trafikverket har ingen möjlighet att vara ”snäll” på grund av de svåra omständigheterna.
– Om vi skulle betala ut ersättning ändå så skulle vi göra avkall på det som står i skadeståndslagen. Det skulle innebära att vi skulle ta på oss ett ansvar som vi enligt lagen inte har. Vi har skyldighet att följa lagen, säger hon.
Trafikverkets beslut går inte att överklaga. Den som ändå inte är nöjd kan vända sig till tingsrätten, meddelar verket i sitt beslut om avslag. Anders Gustafsson har tänkt på saken men kommit fram till att det skulle kosta honom för mycket pengar att anliga en egen jurist. Ensam avstår han.