Får kvarnen i Kvarnbo vara kvar?

Den gamla kvarnen i Kvarnbo vid Hågaån i västra Uppsala hotas av rivning. Faktum är att den närmast fallfärdiga och därigenom farliga byggnaden haft ett rivningshot över sig i tre år, utan att någon gjort något åt saken, varken rivit eller rustat.

Kafé i kvarnen? I dag påminner området runt kvarnen i Kvarnbo nästan om en djungel. Nu är frågan om kvarnen ska rivas, eller renoveras, och vad den i så fall ska användas till.

Kafé i kvarnen? I dag påminner området runt kvarnen i Kvarnbo nästan om en djungel. Nu är frågan om kvarnen ska rivas, eller renoveras, och vad den i så fall ska användas till.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2008-08-16 00:21
Grönskan, de höga träden och fukten från Hågaåns forsande vatten ger en förnimmelse av djungel som torde vara svår att framkalla någon annanstans i Uppsala. Mitt i det gröna står den stora röda träkvarnen. Här och var har brädor i fasaden ramlat, taket har rasat in på något ställe och i grunden är det stora hål. Genom öppningarna ses delar av kvarnens maskineri, och det är inte så lite frestande att kravla in och börja utforska innanmätet. Men risken att hela huset ska rasa och begrava mig känns överhängande. Det är inte undra på att någon vill riva byggnaden, tänker undertecknad.

Det är fastighetskontoret som för tre år sedan inkom med en ansökan om rivning. Man av någon anledning har den bara blivit liggande och inget har hänt, förrän nu när den plötsligt dök upp vid en städning av stadsbyggnadskontorets dokumentmappar.

Rivningsansökan är inte det första dokumentet om Kvarnbo kvarn som blivit liggande. 1979 upprättades en skötselplan av Riksantikvarieämbetet som lämnats utan åtgärd. Samma år slog Upplandsmuseet fast att kvarnen hade ett stort kulturhistoriskt värde och 2006 gjorde museet ånyo en utredning som inte heller lett någon vart. Men nu kan något var på gång. Ärendet bereds i alla fall.
- Det här är väldigt komplicerat med många inblandade och mycket är oklart. Det är inte ens klarlagt vem som äger kvarnen, men det ser ut som att kommunen gör det, medan Uppsala Akademiförvaltning äger marken som kvarnen står på, berättar Ann-Catrin Johansson, byggnadsinspektör på Uppsala kommun, som håller i ärendet.

Området ligger utanför detaljplanelagt område, och då brukar inte något rivningslov behövas. Men i det här fallet styrs kvarnens framtid av de föreskrifter som finns för naturreservatet Nåsten-Hågadalen som kvarnen ligger i, där det står att området ska få växa igen och kvarnen i princip ska tillåtas att förfalla.
- Men det går ju å andra sidan emot det faktum att området varit betat och skött många hundra år innan området blev naturreservat, säger Christina Gortcheva, bygglovschef på stadsbyggnadskontoret.

Det är politikerna som har sista ordet. Frågan är vad som händer om kvarnen rustas.
- Om vi inte hittar någon användning för kvarnen så blir den ju lika förfallen snart igen, säger Christina Gortcheva.
Vid förskolan som ligger bara några hundra meter från kvarnen ska Susanne Andersson hämta sina barn.
- Jag tänker varje gång jag går förbi kvarnen att det vore så häftigt med kafé och konstutställningar här, säger hon.
Leif Torsell som bor i Kvarnbo tycker också att förfallet är sorgligt.
- Förr fanns dammluckor och då var det en fin badplats och en fin fågelsjö här, berättar han.
Det är inte bara själva kvarnen som borde rustas, tycker han, utan hela området som nu helt växt igen.
- Men det känns som det sagts nej till alla initiativ genom åren, säger han.

Men kanske kan till sist ett ja vara på gång, till rivning - eller renovering.
FAKTA

Kvarnbo kvarn

Enligt antikvarie Johan Dellbeck på Upplandsmuseet uppfördes Kvarnbo kvarn redan slutet på 1700-talet, även om byggåret 1876 också har nämnts. 1935 byggdes kvarnen om för turbindrift. 1946 lades verksamheten lades ned.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om