Far och dotter podpratar ihop

Richard och Rebecca Levi är far och dotter, läkare respektive läkarstuderande. Tillsammans har de Medicinpodden, en podcast som hittills laddats ner drygt 80 000 gånger av unga läkare, sjuksköterskor och ambulanspersonal.

Pennjonglör. Richard Levi samtalar med pennan i hand.

Pennjonglör. Richard Levi samtalar med pennan i hand.

Foto: Maria Larsdotter

Uppsala2016-10-03 05:00

– Richard är en förebild för mig. Det som är bra med honom är att han är så bred inom yrket och han är bra på att förklara med enkla ord. Han är väldigt unik för han är verkligen läkare. Han är inte en sån person som bara går till jobbet och tänker att jag har några patienter. Det är väldigt inspirerande, säger Rebecca Levi.

Richard Levi skrattar tyst och tittar ner i kafébordet en kort stund innan han fortsätter samtalet.

– Förutom att det är jättekul att arbeta tillsammans med Rebecca så blir det lite som kejsarens nya kläder ibland när man skär bort alla termer. Till exempel om jag säger att den här personen har en idiopatisk hypertoni förenklar Rebecca för lyssnarna genom att ställa frågan: Vad menar du med idiopatisk? Då är jag benägen att säga som det är, nämligen att det betyder att vi inte vet vad den beror på, fast det låter bättre att säga idiopatisk än att säga att man inte vet vad det beror på.

Vi sitter i Psykiatrins hus i kaféet på andra våningen. Far och dotter Levi har en varsin kaffe framför sig och de är lätta att intervjua, de blir genast inbegripna i samtal. De tittar på varandra, bekräftar varandra och de skrattar ofta.

Samspelet hörs även när man inte se dem, i Medicinpodden. Det är Rebecca som sköter allt kring inspelningarna och sändningarna: ljud, redigering, val av musik, mejlkontakter med lyssnare. Men vad gör pappa Levi då kan man undra. Rebecca skrattar och hötter lite med pekfingret.

– Richard ska dyka upp till inspelningen och vara pigg, säger hon.

Tanken med podden är att läkarstudenter och unga läkare ska kunna lyssna när de är ute och går, åker tåg eller helt enkelt inte vill läsa i kursboken. Upplägget utgår från Richard Levis bok: Symtom Diagnos Terapi, som han skrivit tillsammans med en kollega. Den kom till menad som en bok att ha i bakfickan för sjukvårdspersonal som gör den första bedömningen av en patient. Sjukvårdsupplysningen och distriktssköterskor hänvisar ofta allvarliga akuta fall vidare och dagligen görs hundratals bedömningar och beslut.

Podden följer samma kapitelindelning som boken och kan ses som ett komplement. Första avsnittet handlade om huvudvärk. I det senaste, nummer 23, intervjuade Rebecca sin farfar, professor emeritus i psykosocial medicin vid Karolinska institutet tillika Sigtunabon, Lennart Levi. De pratar även om stress och om hur politik och medicin hänger samman.

Om ett år tror de sig ha avhandlat hela kroppen i sin pod. De vill poängtera och gör det flera gånger, att podcasten inte ger en heltäckande utbildning och att medicinen utvecklas hela tiden.

– Saker som var sanningar i går har redan börjat ifrågasättas i dag. När man konfronteras med en person som är alldeles i början av sin karriär märker man att det gått 30 år sedan man själv läste samma sak, säger Richard Levi.

Podcasten föddes i underläkarrummet på sjukhuset i Lindesberg där Rebecca Levi arbetade som underläkare. I dag bor hon i Stockholm men pendlar till universitetet i Uppsala där hon har tre månader kvar på sin läkarutbildning. Richard Levi är professor i rehabiliteringsmedicin i Linköping och åker upp till Stockholm för att spela in podden i dotterns vardagsrum.

– Det jag hoppas vi belyser hela tiden är att medicin inte är en rent naturvetenskaplig verksamhet, det är också en humanistisk verksamhet. Patientens upplevelse måste tillmätas en stor betydelse och mycket av det som man upplever som patient är sånt som inte någonsin kan avspegla sig i blodprover, säger han.

Medicinpodden Far och dotter

Rebecca Levi

Ålder: 27 år

Yrke: Läkarstudent termin 11 vid Uppsala universitet, tar läkarexamen efter nyår. Arbetat som underläkare.

Bor: Stockholm

Aktuell: Har startat Medicinpodden tillsammans med sin pappa, hittills drygt 80 000 nedladdningar.

Richard Levi

Ålder: 58 år

Yrke: Neurolog och professor i rehabiliteringsmedicin verksam vid Linköpings Universitet.

Bor: Linköping.

Aktuell: Har startat Medicinpodden tillsammans med sin dotter, hittills drygt 80 000 nedladdningar.

För att lyssna gå in på libsyn eller iTunes och sök Medicinpodden

Levis podtips:

www.merckmanuals.com

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om