Färdtjänsten tvingas bromsa - Måste spara sex miljoner

Färdtjänsten i Uppsala kommun tvingas dra åt bromsarna för att spara nästan sex miljoner kronor redan i år. Ansvariga politiker får nu ta ställning till ett sparförslag i 21 punkter.

Uppsala2005-04-27 00:00
För att uppfylla kravet på budget i balans har ett sparförslag tagits fram av tjänstemännen, i syfte att snabbt sänka kostnaderna i färdtjänsten. Gatu- och trafiknämnden behandlar förslaget vid sitt sammanträde i morgon, torsdag. Vid samma tillfälle väntas beslut om de nya riktlinjer för färdtjänst som UNT tidigare rapporterat om. De syftar till att långsiktigt sänka kostnaderna och skapa enhetliga regler. Äldre- och handikapporganisationerna har riktat skarp kritik mot delar av det nya förslaget.
Färdtjänsten beräknas i år bli 5,8 miljoner kronor dyrare än budgeterade drygt 58 miljoner kronor. Förra året blev överdraget åtta miljoner. Det ledde till att ansvarig nämnd redovisade ett sammanlagt minus på nästan lika mycket.

Tre huvudalternativ
Tre huvudalternativ presenteras nu för att minska kostnaderna i årets verksamhet. Det handlar om höjda avgifter, nedskärningar av antalet resor eller minskning av personal på gatu- och trafikkontorets färdtjänstavdelning.
De förväntade ekonomiska effekterna redovisas för vissa av förslagen. Den enskilda åtgärd som beräknas få störst effekt är höjda avgifter för färdtjänstresenärer som åker taxi eller rullstolstaxi, vilket är den absoluta majoriteten av alla resor. I dag betalar resenärerna minst 20 kronor i avgift. Om taxametern visar över 100 kronor betalar i stället resenären 20 procent av den verkliga kostnaden. En höjning till 30 kronor eller 30 procent beräknas ge runt fyra miljoner kronor i ökade intäkter.


Höjda biljettpriser för färdtjänstresenärer som åker buss kan ge drygt två miljoner kronor, enligt förslaget. Det förutsätter att inte taxiresandet ökar som en konsekvens av dyrare bussresor. Så sent som förra året infördes avgift på tio kronor för färdtjänstresor med buss, från att tidigare ha varit gratis.
Ytterligare punkter i förslaget innebär att ledsagare får betala samma avgift som resenären och att det blir dyrare att resa på natten eller under storhelger.

Andra alternativ i sparförslaget för färdtjänsten:
  • Tillåta färre fritidsresor. I dag får färdtjänstberättigade i Uppsala kommun obegränsat antal fritidsresor.
  • Införa ordinarie avgift för arbetsresor. Intäkterna ökar men en effekt blir att kostnaderna höjs kraftigt för personer som har långt mellan bostad och arbetsplats.
  • Dra in färdtjänst när ordinarie kollektivtrafik inte är i drift. De som måste åka färdtjänst får betala mer än i dag. Bedöms ge små besparingar eftersom de flesta resor i dag sker samtidigt som kollektivtrafiken går.
  • Begränsa färdtjänsten till andra kommuner. Kan ge en besparing på cirka 300 000 kronor.
  • Avskaffa bärhjälp från bostad till fordon.
  • Inte tillåta uppehåll under resan. Innebär ökade kostnader för bland andra föräldrar med funktionshinder som lämnar barn på dagis eller personer som besöker gravplatser.
  • Begränsning av nyanställningar och vikarier på färdtjänstavdelningen. Bedöms ge drygt en halv miljon kronor i besparing. Risken är att kommunen inte kan uppfylla lagens krav på rättssäkerhet och handläggningstid.

    I genomgången av sparalternativ konstaterar förvaltningen att återinförandet av en beställningscentral, för att kunna sänka kostnaderna genom samåkning och planering, ger effekt först 2007.
    Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
    Läs mer om