Färdtjänsten beräknas i år bli 5,8 miljoner kronor dyrare än budgeterade drygt 58 miljoner kronor. Förra året blev överdraget åtta miljoner. Det ledde till att ansvarig nämnd redovisade ett sammanlagt minus på nästan lika mycket.
Tre huvudalternativ
Tre huvudalternativ presenteras nu för att minska kostnaderna i årets verksamhet. Det handlar om höjda avgifter, nedskärningar av antalet resor eller minskning av personal på gatu- och trafikkontorets färdtjänstavdelning.
De förväntade ekonomiska effekterna redovisas för vissa av förslagen. Den enskilda åtgärd som beräknas få störst effekt är höjda avgifter för färdtjänstresenärer som åker taxi eller rullstolstaxi, vilket är den absoluta majoriteten av alla resor. I dag betalar resenärerna minst 20 kronor i avgift. Om taxametern visar över 100 kronor betalar i stället resenären 20 procent av den verkliga kostnaden. En höjning till 30 kronor eller 30 procent beräknas ge runt fyra miljoner kronor i ökade intäkter.
Höjda biljettpriser för färdtjänstresenärer som åker buss kan ge drygt två miljoner kronor, enligt förslaget. Det förutsätter att inte taxiresandet ökar som en konsekvens av dyrare bussresor. Så sent som förra året infördes avgift på tio kronor för färdtjänstresor med buss, från att tidigare ha varit gratis.
Ytterligare punkter i förslaget innebär att ledsagare får betala samma avgift som resenären och att det blir dyrare att resa på natten eller under storhelger.
Andra alternativ i sparförslaget för färdtjänsten:
I genomgången av sparalternativ konstaterar förvaltningen att återinförandet av en beställningscentral, för att kunna sänka kostnaderna genom samåkning och planering, ger effekt först 2007.