Farhågor att Uppsala blir för bilvänligt
Förslaget till trafikplan för Uppsala stad kritiseras av flera remissinstanser för att vara alltför bilvänligt och sakna alternativa lösningar. Kollektivtrafiken väcker flest reaktioner bland svaren.
Omdömena om förslaget varierar från höga betyg till rena underkännanden. Målen om minskad biltrafik, hållbart resande och en policy för trafiksäkerhet tillhör det som tas emot positivt av många instanser. De konkreta förslagen får i stället kritik från flera håll för att inte uppfylla målen tillräckligt väl.
Otydligt
Kritiken riktas, i stora drag, mot otydligheter i förslagen och att lösningar för biltrafiken fått alltför stort utrymme. Idéerna om nya vägförbindelser över eller under Fyrisån via Stadsträdgården och bakom universitetsbiblioteket sågas av de allra flesta svarande. De som är positiva till förbindelserna vill helst se tunnlar i stället för bro över Fyrisån, respektive ny gata genom Engelska parken.
Planerna på gåfartsområden i stadskärnan stöds av åtskilliga, samtidigt som flera pekar på svårigheten att skapa tillgänglighet för biltrafik och samtidigt prioritera gångtrafikanter i samma område.
Satsningar på cykeltrafiken välkomnas och många presenterar egna förslag på förbättringar. Flest reaktioner väcker förslagen om kollektivtrafiken.
För lite miljötänk
Modellen med ett antal snabba stomlinjer som ryggrad i bussnätet får stöd, men flera betonar samtidigt vikten av att ha nära till hållplatser och byten.
Ombyggnad av gatumiljöer för att få ned hastigheterna välkomnas från flera håll, samtidigt som räddnings- och beredskapsnämnden varnar för att räddningsinsatser kan förvåras och fördröjas. Säkrare övergångsställen är ett vanligt önskemål i svaren.
Miljön får en undanskymd plats, enligt flera instanser. Som UNT tidigare rapporterat avstyrker miljö- och hälsoskyddsnämnden planförslaget och riktar skarp kritik mot bristen på miljöhänsyn.
Gatu- och trafiknämndens ordförande Hilde Klasson (s) är, trots kritiken, hoppfull om att få till stånd en fungerande trafikplan:
- Man måste kunna ta fasta på de områden där det råder samsyn. Min önskan är att vi hittar en bred partiöverskridande lösning, säger hon.
Svaren på förslaget behandlas närmast av gatu- och trafiknämnden. Håller schemat så klubbas trafikplanen av fullmäktige i juni.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!