Det var i mitten av november förra året som höga halter Lutetium 77 upptäcktes på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Ämnet används för att tillverka radioaktiva, cancerbekämpande mediciner. Alexander Englund som är chefsfysiker på Akademiska berättar att händelsen tyder på ett sabotage och att en anmälan har gjorts till Strålskyddssäkerhetsmyndigheten.
– Har man stått för länge vid en strålkälla så får man en jämn bestrålning. Det här handlar om en ojämn bestrålning, vilket betyder att man inte har arbetat på vanligt sätt, säger Alexander Englund.
Hur tror du att ett eventuellt sabotage kan ha gått till?
– Man kan hällt på radioaktiva ämnen, oavsiktligt eller inte. Det är enda sättet jag kan tänka mig. Men vi får se vad som kommer fram i utredningen
Det var i samband med tillverkning av radioaktiva läkemedel i höstas som en farmaceut vid Akademiska sjukhuset utsattes för onormalt höga strålningsvärden.
Läkemedelstillverkningen är högsäkerhetsklassad och mycket avancerad, och sker bakom blyfyllda väggar. Den mätutrustning personalen bär ska då ha gett onormalt höga utslag.
Enligt Alexander Englund mår den drabbade farmaceuten bra.
– Vi har gjort en dosuppskattning, och avståndet till vitala delar är tillräckligt långt. Strålningen avtar kraftigt med avståndet och det är inga problem med personens värden.
Enligt Lena Thorsson, inspektör på Strålskyddssäkerhetsmyndighetenm, inträffar den här typen av incidenter uppemot 60 gånger om året.
– Det kan ju ha olika påverkan. Just nu spekulerar vi inte i det här speciella ärendet. Det är verksamheten som utreder, och vi avvaktar resultatet av utredningen.