Färre bilar i Uppsala ungas dröm

70 procent av Uppsalas unga mellan 16 och 29 år anser att framtidens städer måste planeras så att bilberoendet minskar.

Foto: Tomas Lundin

Uppsala2015-03-13 13:02

Det framgår av en enkätundersökning som Upplands Lokaltrafik (UL) har genomfört i Uppsala och Stockholm. Att färre unga tar körkort har varit en tydlig trend i Sverige de senaste decennierna. I dag har bara 63 procent av personer mellan 18 och 24 år körkort. 1990 var den siffran 82 procent.

I UL:s enkät framgår att unga prioriterar ned körkortet på grund av tidsbrist och för att de helt enkelt anser att de inte har något behov.

Å andra sidan tror nio av tio att de kommer att ta körkort längre fram i livet bland annat för att de tror att det blir enklare att få jobb då.

Att äga en bil ger dock helt andra associationer – det upplevs som dyrt och miljöovänligt.

– När det inte längre finns en vilja eller behov att äga en bil ställer det högre krav på utveckling av kollektivtrafiken. Dagens ungdomar kräver att vi planerar för ett samhälle som är oberoende av bilar, säger Angélique Prinz Blix, kommunikationschef på UL, i ett pressmeddelande.

Kollektivtrafiken ses som det mest populära transportslaget bland unga, även bland dem som har körkort och bil. Många hoppas också att kunna cykla och promenera mer på bilåkandets bekostnad.

– Det råder en global trend där behovet av bilen drastiskt håller på att minska. Helsingfors har ett uttalat mål att det ska vara poänglöst att äga en bil om tio år och i kinesiska Chengdu planeras ett område där biltrafik blir onödig eftersom allt finns inom 15 minuters gångavstånd. Vår undersökning visar att Uppsala och Stockholm är på väg åt samma håll, kommenterar Angélique Prinz Blix.

UL:s undersökning om unga människors syn på framtidens trafik kommer att presenteras i sin helhet på Relationsdagen den 17 mars.

Om undersökningen

Undersökningen har genomförts av analysföretaget United Minds på uppdrag av UL.

517 personer i åldrarna 16-29 år i Uppsala och Stockholms län har svarat på en digital enkät under februari 2015.

Av de svarande angav de flesta (91 procent) att de bodde i innerstad, närförort eller förort medan en mindre del (8 procent) angav att de bodde på landsbygden eller annat.

Syftet med undersökningen var att ge UL och UL:s intressenter en bättre förståelse för hur ungdomar i regionen resonerar kring körkort.

Källa: UL

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om