Under de senaste åren har andelen förskollärare i Uppsalas kommunala förskolor sjunkit från 50 till 45 procent. Läggs de fristående förskolorna till så hamnar andelen på 42 procent. Variationen är stor mellan olika förskolor. Av de 96 kommunala har tio över 20 barn per förskollärare, medan de som har det mest förspänt bara har sex barn. Enligt en rapport som togs fram i höstas finns förskolor där alla barn inte får en likvärdig tillgång till förskollärarledd verksamhet. Vissa avdelningar saknar helt förskollärare.
Arkitekten i Vänge är den förskola i kommunen som då rapporten gjordes hade minst antal förskollärare, 2,51 förskollärare på 70 barn, (i dag 3,1 heltidstjänster på 76 barn).
– Det skulle vara bra om vi vore flera förskollärare som kunde dela på ansvaret. Men vi anser ändå att vi klarar av vårt pedagogiska uppdrag. Vi är fem förskollärare men alla jobbar inte heltid så det finns en förskollärare på varje avdelning. Så tror jag det är på många förskolor, säger förskolläraren Helena Lagerström .
Kollegan Henrik Larsson berättar att de lagt upp jobbet så att alla förskollärare träffas en gång i veckan och alla arbetslag en gång i veckan.
– Då kan vi gå igenom vad vi gör och planera framtiden ihop, säger han.
Just nu har de ett gemensamt tema, kommunikation. Det kan handla om allt från spår i skogen till ljus, ljud och vad som står på trafikskyltar. De utgår från vad som intresserar barnen och stimulerar dem att ställa frågor och dra slutsatser. Mycket av det som görs redovisas i form av bilder och små berättelser som sitter på förskolans väggar.
Barnskötaren Monica Lindström tycker att jobbet förändrats mycket under de 28 år hon varit verksam.
– Tidigare så handlade det mest om omsorg. Nu har lärandet fått ett helt annat fokus, även om det är vi barnskötare som gör det mesta av omsorgen också i dag, säger han.
Hur stor andel förskollärare borde det vara på förskolorna, tycker ni?
– Det är svårt att säga. Kanske borde vi vara 50/50. Barnskötarna är lika viktiga som vi förskollärare. Det är tillsammans vi formar ett fungerande arbetslag, säger Henrik Larsson.
Förskolans chef Inger Jonsson anser att situationen i Uppsala kommun inte är så illa, trots nedgången.
– Vi har byggt ut förskolan kraftigt under 2000-talet med 2000 platser och det är sedan länge brist på förskollärare. Mot bakgrund av det så tycker jag att vi ligger hyfsat till, säger hon.
Kommunen har jobbat på för att minska skillnaden mellan de egna förskolorna. För några år sedan hade vissa förskolor 80 procent förskollärare, andra så lite som 27 procent.
– Vi uppmuntrar de som har många förskollärare att anställa barnskötare i stället. Det ökar chansen för andra förskolor att rekrytera. I dag har de med flest förskollärare 60 procent. Skillnaderna har alltså minskat. Runt 50 procent för alla skulle vara en sund nivå, säger hon.
Kan inte det här leda till att vissa barn står sämre rustade för grundskolan än andra?
– Jag ser det inte som någon fara i dag. Men om andelen fortsätter minska finns risk för det. Vi jobbar med att öka andelen förskollärare i vissa ytterområden och delar av landsbygden som har svårt att rekrytera. Men tillgången på arbete är god så många väljer förskolor i centrum, säger Inger Jonsson.
För att locka fler förskollärare erbjuder den kommunala förskolan ett introduktionsprogram med mentorsstöd och handledning till nyutexaminerade, samt kompetensutveckling. Reseersättning och arbetsbelastning kan komma att ses över, samt lönerna i de områden som har brist på förskollärare.
När finns god tillgång på förskollärare i hela kommunen?
– Fler examineras ut nu och det finns en politisk ambition att stegvis öka resurserna till förskolan så att andelen förskollärare ska vara uppe i 60 procent år 2018, säger Inger Jonsson.