Färre listade hos privata alternativ

Privata vårdcentraler och husläkarmottagningar är förlorare med det nya ersättningssystemet inom primärvården. Samtidigt som landstingets egna vårdcentraler lyckats locka nära 10 000 nya patienter har de privata tappat 165.

Uppsala2009-03-18 08:01
Nya siffror från landstinget visar att de offentligt drivna vårdcentralerna lyckades få 9 717 nya patienter att lista sig från mitten av december till mitten av februari.
- Ett bra resultat. Vi kommer att fortsätta lista, men räknar inte med att kunna nå alla, säger primärvårdschef Torun Hall.

Flera vårdcentraler i ­Uppsala har lockat hundratals nya patienter. Eriksberg och Svartbäcken nära 1 000. Nyby och Luthagen över 600. Även vårdcentralerna i Tierp, Östhammar och Skutskär har lyckats väl med listningen.
För de 18 privata mottagningarna har det gått sämre. Sammantaget tappade de 165 patienter under perioden.
Några, som Kåbohälsan, Luthagsgården och Enköpings­hälsan har ökar antalet listade patienter något.
Andra ligger på minus eller redovisar mycket blygsamma ökningar. Det gäller även Liljeforstorgs och Sävjas vårdcentraler som nyligen togs över av vårdkoncernen Carema.

Carema laddar just nu upp för en marknadsföringskampanj i Uppsala för att locka nya patienter. Budgeten ligger på 160 000 kronor.
- Vi skulle behöva lista ytterligare 3 000 patienter. Vi har tryckt upp 16 000 informationsfoldrar som vi ska dela ut i närområdet under den här veckan. Vi ska också ha invigning med öppet hus och underhållning så fler vet att vi finns, säger vårdcentralschef Elsvig Löwenhoff.
På sikt är hon beredd att gå ut i hela stan och erbjuda vårdcentralens tjänster. Samtidigt ska utbudet vässas.
- Vi ska öppna en drop-in-mottagning på morgonen för människor med lättare infektioner. Våra barnmorskor planerar en kvällsmottagning. Vi har också förstärkt vår telefonmottagning, säger Elsvig Löwenhoff.

Ett problem för Liljeforstorgs vårdcentral är bristen på läkare. Nu hyrs läkare till höga kostnader. Men vårdcentralen har tre nya läkare på väg in under våren och sommaren.
Höga hyror för lokaler som inte nyttjas fullt ut påverkar ekonomin liksom ökade kostnader för laboratorieprover och röntgenundersökningar.
- Vi hoppas kunna omförhandla hyrorna med landstinget, säger Elsvig Löwenhoff.
Landstingens vårdcentraler brottas också med den dåliga ekonomin. Trots framgångsrik listning har de tappat pengar och ser över lokaler och andra kostnader.

Primärvården har nyligen varslat 60 anställda om uppsägning. Blir det fler?
- Nej. Varslet är högt om man ser till vår verksamhet. Jag räknar med att det ska räcka, säger Torun Hall.
Listad patient ger 1 400 kronor

Anledningen till att patienterna blivit så eftertraktade är det nya ersättningssystem med fritt vårdval som den borgerliga alliansen införde inom primärvården vid årsskiftet.
För varje listad patient får vårdcentralerna en grundersättning, bland annat beroende på patientens ålder. För normalpatienten mellan 16 och 64 år får vårdcentralen cirka 1 400 kronor i grundersättning per år.
Den blir därmed viktig för vårdcentralernas ekonomi. Fortfarande är 34 000 invånare i länet olistade. Det motsvarar intäkter på 45 miljoner kronor, pengar som nu vårdgivarna kan kriga om.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om