Färre övergångsställen räddar liv

Färre övergångsställen. Det är en åtgärd som ska öka trafiksäkerheten i Uppsala. Men annars är hastigheten för bilarna det som står mest i fokus.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2015-01-23 13:02

– Övergångsställen är farliga för oskyddade trafikanter om de inte är hastighetssäkrade. Vi tittar på vilka övergångsställen som ska verkligen ska vara kvar, och hur vi kan utforma dem. Det är säkrare för gående där det inte är övergångsställe, eftersom man där är mer observant, säger Kristina Stavlind, trafikkonsulent på Uppsala kommun.

UNT kunde i lördags berätta att bilister är sämre på att hålla fartgränser ju lägre den tillåtna hastigheten är. Och farten är något som står i fokus i trafiksäkerhetsarbetet i Uppsala.

Just nu arbetar man med en total översyn av hastighetsgränserna i Uppsala. Resultatet kommer, med några undantag, att innebära lägre eller samma fartgränser. Grunden i systemet kommer i Uppsala tätort att vara hastighetsgränser på 30, 40 respektive 60 km/tim. 60-gräns kommer det enbart att vara på särskilt utpekade sträckor, med väl avgränsade gång- och cykelbanor, medan bostadsområden får 30-gräns. Enligt planen ska de nya fartgränserna prövas till hösten med Storvreta som första testområde.

Men för att det ska få effekt gäller det också att de lägre fartgränserna hålls. En sänkning till 30 brukar generellt ge en sänkning av medelhastigheten på 3–6 km per timme och en minskning av personskadorna med 10–15 procent.

– När man kommer ner till 30 är sannolikheten mycket större att du som oskyddad trafikant klarar dig vid en olycka, säger Christer Åkerlund, trafikingenjör på stadsbyggnadskontoret.

Någon bra överblick över hur säkerheten ser ut i dag finns dock inte. Olycksstatitistiken har stora brister för Uppsala.

– Vi jobbar väldigt mycket mot vad vi tror är verkligheten. Fokus är att förbättra för de oskyddade trafikanterna, säger Kristina Stavlind.

Och att göra det bättre trafiksäkerhetsmässigt är inte alltid samma sak som att prioritera upp trafikantgruppen i trafikmiljön. Sedan i höstas finns i trafikförordningen två olika typer av korsningar mellan cykelbana och bilväg. Vid en ”cykelöverfart” har cyklisterna företräde framför bilisterna. Men några sådana har inte inrättats i Uppsala i avvaktan på tydligare föreskrifter om utformningen.

– Vi ville inte göra samma misstag som med zebralagen där fotgängarna trodde att det bara var att kliva ut i gatan, säger Kristina Stavlind.

Trafikregler handlar om samspel. Och även om det är bilisten som är ansvarig när någon blir påkörd på ett övergångsställe, så är det fotgängaren som får betala det högsta priset.

Fakta Brister i olycksstatistiken

STRADA är en nationell databas som administreras av Transportstyrelsen. Där ska alla trafikolyckor rapporteras in med information om var det hänt och om och hur allvarligt någon har skadats. Här samlas uppgifter från både polisen och sjukhusen.

Akademiska sjukhuset är hittills det enda sjukhus som inte rapporterat in trafikolyckor till STRADA. Den rapporteringen ska dock komma i gång under våren.

Det stora bortfallet gör dock att det inte går att dra några säkra slutsatser om var och varför olyckor sker i Uppsalatrafiken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om