Färre partiklar i Uppsalaluften

Luften i Uppsalas innerstad har blivit bättre. Partikelhalterna ligger under tillåtna gränser, konstaterar den borgerliga majoriteten efter en ny undersökning. Men majoritetens slutsatser ifrågasätts av Miljöpartiet.

Uppsala2011-03-24 08:55

Alliansen presenterade på onsdagen uppgifter ur en kommande rapport om att luften i Uppsalas innerstad blivit bättre. Miljökvalitetsnormen för partiklar klarades 2010, vilket förklaras med dubbdäcksförbudet på Kungsgatan och att vintern varit snörik. Trafiken på Kungsgatan har minskat med en tredjedel och andelen fordon med dubbade däck till 10-20 procent efter införandet av dubbdäcksförbudet.

Johan Lundqvist (MP), andre vice ordförande i gatu- och trafiknämnden, tycker att alliansen är alltför nöjd med de resultat som presenteras. Han ifrågasätter om en snöfri vinter hade gett ett lika bra resultat.
– När man ser till partikelnivåerna har luften blivit bättre. Men miljökvalitetsnormen handlar om fler saker. Vi måste fortsätta med att få ner kvävedioxidhalterna som påverkar luftvägarna hos människor, särskilt astmatiker.

Han tycker att kommunen måste gå vidare med införandet av en miljözon där man ställer hårdare krav på tunga fordon och generellt försöker minska trafiken i innerstaden.
– Den borgerliga alliansen går åt motsatt håll och öppnar upp Bäverns gränd och prövar tanken på nya broar över Fyrisån. Det kommer att leda till mer trafik. Hela deras argumentation går ut på att nu är det klart, men vi har långt kvar innan vi når upp till alla miljökvalitetsnormer.

Centerpartiets kommunalråd Stefan Hanna berättar att en miljözon redan är under planering.
– Vi kommer att fortsätta vidta de åtgärder som krävs för att det här resultatet ska vara bestående. Om resultatet beror på dubbdäckförbudet är för tidigt att säga, men det är ingen tvekan om att luften har blivit bättre.
Stefan Hanna anser att det behövs fler trafiklösningar i takt med att staden växer.
– Men om man läser översiktsplanen så ser man att vi är överens om att det är annan trafik som är prioriterad, till exempel buss- och cykeltrafik.

Den aktuella rapporten har gjorts av en konsultfirma på uppdrag av gatu- och trafikkontoret. Kommunen ska årligen rapportera till länsstyrelsen om hur man lever upp till miljökvalitetsnormerna för partiklar och kvävedioxid.
Kvävedioxidmätningar sker kontinuerligt på en sida av Kungsgatan. Mätningar under 2010 visar att miljökvalitetsnormen för kvävedioxid överskreds 40 dagar av 7 tillåtna på Kungsgatan.
En djupare analys av mätningarna kommer att ske under 2011.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om