– Det är flera faktorer som ligger bakom siffrorna. Bland annat har Uppsala en fördelaktig näringsgrensstruktur med många jobb inom offentlig sektor och privat sektor utanför industrin, som går dåligt just nu, säger Therese Landerholm, utredare på Arbetsförmedlingen.
Under 2014 varslades totalt 1 159 personer. Det är en kraftig minskning från 2013 då 1 669 personer varslades om uppsägning i länet. Men det handlar snarare om en återgång till mer normala siffror, då det under 2013 lades ett par stora varsel under hösten som drog upp helårssiffrorna. I januari 2015 varslades 124 personer om uppsägning, vilket är en normal månadssiffra.
Arbetslösheten i Uppsala län fortsätter att minska, om än inte i samma takt som tidigare. Totalt är nu 5,5 procent av arbetskraften i Uppsala län arbetslösa. Det innebär att 9 373 personer nu är utan arbete i Uppsala län, jämfört med 10 480 för ett år sedan.
Samtidigt ökar antalet nyanmälda platser kraftigt. I januari rapporterades 2 542 nya platser in till Arbetsförmedlingen i Uppsala, en ökning med 76 procent jämfört med januari i fjol.
– Men de siffrorna ska tolkas med lite försiktighet. Det är platser som arbetsgivarna själva rapporterar på Arbetsförmedlingens hemsida och det kan förekomma en del dubbletter, säger Therese Landerholm.
Förhoppningen är att den stora tillströmningen av nya platser också ska kunna pressa ner arbetslösheten ytterligare. Men det är osäkert.
– Det svåra är att de arbetslösa inte alltid är matchningsbara mot de lediga platserna. Två tredjedelar av de arbetslösa i länet tillhör de utsatta grupperna som har svårare att få jobb, säger Therese Landerholm.
Fortfarande är arbetslösheten högst i Tierp och Älvkarleby och lägst i Knivsta. Arbetslösheten minskar heller inte lika snabbt i de industritunga kommunerna i Norduppland som i resten av länet.
Ett stort varsel lades häromdagen av Relacom som varslar 491 personer i hela landet om uppsägning. Skälet är att Telia Sonera minskat antalet entreprenörer som ska underhålla det fasta telefonnätet. 19 personer berörs i Uppsala.
– Vi har vetat om under en längre tid att kopparnätet minskar i omfattning och tagit höjd för det. Men vi hade inte riktigt räknat med att det skulle gå så här fort, säger Karl-Göran Svensson, vd i Relacom.
Han tror att många av teknikerna som varslas kan få jobb hos de entreprenörer som ska ta över jobbet, eftersom det dröjer innan kopparnätet är helt utfasat. Den 3 juni är det tänkt att Relacom ska lämna över till en ny entreprenör i Uppsala.