Det visar forskare vid Umeå universitet och Uppsala universitet i en studie, som publiceras i medicintidskriften BMC Medicine.
– Våra resultat bör vara uppmuntrande nyheter för länder som arbetar med att införa program för att uppnå Världshälsoorganisationens mål för minskad förtida dödligheten i kroniska sjukdomar, säger professor Ulf Högberg vid Institutionen för kvinnors och barns hälsa, Uppsala universitet.
WHO-målet antogs mot bakgrund av att sjukdomar i hjärta, kärl, luftvägar, diabetes och cancer under de senaste årtiondena har trängt undan infektionssjukdomarna som dominerande dödsorsaker i stora delar av världen, både bland äldre och bland vuxna i arbetsför ålder.
I Sverige har sådana kroniska sjukdomar varit ledande dödsorsaker betydligt längre än i de flesta andra länder.
– Därför har vi använt Sverige som ett exempel för att undersöka om det går att under så kort tid som 15 år sänka den förtida dödligheten i kroniska sjukdomar med 25 procent, säger Ulf Högberg.
Analysen av uppgifter om samtliga 292 320 dödsfall i Sverige bland personer i åldrarna 30 till 69 år under åren 1991 till 2006 visar att svaret är ja. Totalt sett, alla dödsorsaker inräknade, sjönk dödligheten i den åldersgruppen med 26 procent under dessa 15 år. Den förtida dödligheten i kroniska sjukdomar sjönk med hela 30 procent.
– Den största delen av sänkningen förklaras av att dödligheten i hjärtkärlsjukdomar nästan halverades. Även dödligheten i cancer och diabetes sjönk något, men det förklarar bara en mindre del av den minskade förtida dödligheten totalt sett, säger Ulf Högberg.
Studien har inga uppgifter som kan förklara orsakerna till den sjunkande förtida dödligheten i kroniska sjukdomar, men Ulf Högberg tror att både livsstilsförändringar som minskad rökning och framsteg i behandlingen av framför allt hjärtkärlsjukdomar haft betydelse.
Sänkningarna av den förtida dödligheten i kroniska sjukdomar var större i början än i slutet av 15-årsperioden.
– Nedgången i förtida dödlighet fortsätter, men tenderar alltså att avta. Såvida vi inte får något stort genombrott i cancerbehandlingen innebär detta för Sveriges del att det kan bli svårt att uppnå ytterligare en 25-procentig minskning av den förtida dödligheten i kroniska sjukdomar fram till år 2015, säger Ulf Högberg.
Hela studien kan läsas på http://www.biomedcentral.com/1741-7015/13/65