Kåre Lind, som snart fyller 80 år, sitter vid köksbordet i lägenheten i Sala Backe och är bedrövad. Han är beroende av rullstol och sedan hissen i trappen gick sönder för två månader sedan är han fast i sin lägenhet och kan han inte komma ut. Fler försök har gjorts att laga den, senast förra fredagen. Då fungerade hissen över helgen så att han kunde ta sig till Akademiska sjukhuset för en hjärtkontroll. Men när han kom hem så strejkade den igen.
– Vi fick kalla på räddningstjänsten för att jag skulle kunna komma upp för trappen. Med en stark karl på varje sida kunde jag ta mig upp. Även grannarna hjälpte till. Men nu kan jag inte komma ut igen. De läkarbesök som jag bokat in den närmaste tiden har jag tvingats ställa in, säger Kåre Lind.
Han är multisjuk med både hjärt- och njurproblem och i behov av regelbundna läkarkontroller. Han har också neurologiska skador i armar och ben, dåliga knän och han går med rollator. Dessutom är han tung.
– Jag kan acceptera att det tar två veckor att laga hissen. Men inte två månader. Nu säger de att det kan ta upp till en månad innan den är i gång igen. Vad händer om det börjar brinna eller jag blir akut sjuk. Kommunen måste ha en plan B för såna här situationer. Det har man inte. Det enda de gör är att beklaga, säger han.
Hissen monterades in 2010 och har fungerat utmärkt tidigare. Ett tag trodde han att färdtjänsten eller landstingets transporttjänst skulle kunna hjälpa till med en så kallad trappklättrare. Men de anser inte att den fungerar i husets trappa som både är brant och snäv och är rädda för att tappa Kåre om det skulle gå snett.
Jenny Björnström som är ansvarig för kommunens bostadsanpassning beklagar att lagningen av hissen dragit ut på tiden.
– Vi gör allt för att få den lagad. Det företag som vi har beställt reparationen av för att laga hissen har varit där otaliga gånger och försökt få igång hissen, men misslyckats. Även företaget som tillverkat och sålt hissen har provat. Vad som inte fungerar vet jag inte, säger hon.
Men ska det ta två månader?
– Nej. Det är inte så här det ska gå till och vi har aldrig varit med om något liknande tidigare. Hissarna brukar kunna repareras snabbt. Men inte den här gången. Vi är mycket ledsna för det.
Kåre tycker att ni borde ha en plan B för såna här händelser?
– Det har vi och det är att byta ut hissen. Vi har uppmanat honom att ansöka om pengar till en ny hiss. Det har han gjort. Men trapphuset är av en sådan sort att det inte är lätt att hitta en hiss som fungerar där. Vi har offertförfrågningar ute hos tre företag för att sätta in en ny hiss. Men det kan ta tid. Hans bostadsrättsförening måste också godkänna den nya hissen, säger Jenny Björnström.
Att inte färdtjänsten kan hjälpa Kåre Lind är en arbetsmiljöfråga.
– Vi brukar hjälpa människor till bilen med bland annat trappklättrare när det går. Det är en extra servicenivå som vi har när det fungerar. Men i vissa fall gör vi bedömningen att riskerna ändå är för stora. Om en olycka inträffar vid en trappklättring kan både chauffören och resenären göra sig mycket illa, säger Josefine Åhrman som är ansvarig för färdtjänsten.
Hur ska han komma ut?
– Färdtjänsten ansvarar för trappklättring i samband med en transport om rätt förutsättningar finns. Har personen andra behov så är det kommunens bostadsanpassning som personen ska vända sig till.
När Kåre Lind får en fungerande hiss återstår att se. Under tiden sitter han där han sitter.
– Samhället borde ha bättre beredskap för att något sånt här kan hända, det är för bedrövligt, säger han.