Hon är vice ordförande i utbildningsnämnden som fattat beslutet om att skapa en ny organisation för modersmålsstödet.
– Syftet med beslutet vi tog i våras var att förskolan ska ge barnen möjlighet att utveckla sitt språk och sin kultur. Det är förskolornas ansvar. Vi måste våga lita på förskolan. Det är där uppdraget hör hemma och det är för att vi inte haft den här organisationen som vi fått kritik från Skolinspektionen, säger hon.
Varför berättade ni inte i våras att det skulle innebära att modersmålspedagogerna skulle försvinna?
– De försvinner inte. Det finns stöd att få för de barn som behöver, men det är förskolan som ska avgöra vem som har behov av det.
Men ni sade inget om att den som pratar bra svenska inte skulle få modersmålsstöd?
– Vi sade att modersmålsstödet ska ingå i förskolans dagliga arbete. Hela syftet med förändringen är att säkerställa att förskolan tar sitt ansvar enligt lag att utveckla barns modersmål och kulturella identitet. Har ett barn behov av särskilt stöd från en modersmålspedagog för att kunna utveckla sitt språk ska barnet få det. Men huvudansvaret för att utveckla barnens modersmål ligger på förskolans personal inte på modersmålspedagogerna. Kunskaperna i svenska har inget med beslutet att göra.
Gör förskolor som avslår stöd på grund av för god svenska fel då?
– Ja de gör fel. Vi måste förtydliga för förskolorna hur de ska agera.
Föräldrarna känner sig lurade? Tycker du inte att ni fört dem bakom ljuset?
– Vi säger samma sak nu som i våras. Men uppenbarligen har vi inte lyckats förklara det här fullt ut. Vi har misslyckts i kommunikationen. Men jag tycker att vi måste ha lite is i magen och ge förskolan möjlighet att landa i sitt uppdrag. Det har de inte gjort fullt ut ännu.