Kanske är det en ren slump att det bor fem personer på just studenttäta Rackarbergsgatan som kandiderar till höstens lokalval i Uppsala. Eller så kanske studenter är ovanligt politiskt intresserade. Hursomhelst finns i alla fall en av Uppsalas mest politikertäta trappuppgångar på Rackarbergsgatan 54 där två nominerade förtroendevalda råkar vara inhysta.
UNT lyckades få tag på fyra av de fem Rackarbergsgatsboende politikerna. Samtliga instämmer i att de förtroendevalda ska spegla sammansättningen i befolkningen och därmed har det betydelse var politikerna bor, även om det inte är någon avgörande faktor.
De håller även med om att Uppsala i någon form är en segregerad stad, men åsikterna om vad som ska göras åt problemet går isär.
– I utsatta områden är det viktigt bland annat att stärka skolorna, motarbeta arbetslösheten och öka byggandet, tycker Benny Lindholm (FP).
Axel Lindersson (S) efterlyser fler hyresrätter som ett sätt att minska segregationen i Uppsala och menar att Uppsalahem här har en viktig funktion.
– Det vore bra om subventionerna för byggandet av hyresrätter ökade, anser Daniel Fredriksson (V). Det kan ge en saftig nota rent ekonomiskt men i långa loppet kan det vara en lönsam satsning eftersom det kan leda till minskad segregation.
Ett sätt att krympa klyftorna mellan olika stadsdelar kan vara att bygga bostadsområden där hyresrätter, bostadsrätter och småhus blandas.
– Kommunen kan genom sina byggplaner styra så att det blir mer blandade upplåtelseformer men jag är tveksam till ökade subventioner för att bygga hyresrätter. Ett sätt att få fler att vilja bygga hyreslägenheter kunde istället vara att göra hyressättningen något friare, säger Benny Lindholm (FP).