Det var den traditionella majmiddagen som samlade såväl unga som lite äldre gäster med och utan studentmössor. Bland gästerna fanns förstås nationens inspektor, Johan Sundström och förste kurator Emilia Wittfoth tillsammans med nationens enda fast anställda, ekonomichefen Kicki Höglund. När UNT träffar dem står de med varsin fördrink.
– Den här gången har vi inte valt det alkholfria alternativet, men att alltid erbjuda alkoholfria alternativ är något som jag har jobbat hårt för att ska vara naturligt inom nationslivet, oavsett om det är större middagar eller inom pubverksamheten. Med IQ-projektet Bästa Festen har vi kommit en bra bit på väg, säger Johan Sundström, som är läkare till professionen.
Emilia Wittfoth har som förste kurator varit med och drivit fram V-Dalas deltagande i projektet Bästa Festen som är ett led i den strävan:
– Till lunchen efter högtidslandskapet i går ingick bara alkoholfri snaps, kardemummakryddad. Den som ville ha annan snaps fick i så fall köpa den. Vi har nu också en helt ny drinklista där alla drinkar finns både med och utan alkohol, berättar hon.
Ett tydligt sätt att markera att ett alkoholfritt val inte är udda har varit att alla alternativ tryckts i samma typsnitt, och med lika stora bokstäver.
– Vi är en modern nation och i det ligger att vi inte på något sätt diskriminerar varken anställda eller gäster. Ett sätt att markera det är till exempel att vegetariska och alkoholfria alternativ i menyer och listor presenteras lika stort, och lika självklart, som andra alternativ, säger Johan Sundström.
För Matilda Eriksson som är på sin andra majmiddag som student och Jennie Harju som är på sin första, är det också fördrink med alkohol som gäller.
– Vi har firat sista april på traditionellt sätt och är ganska trötta nu, men eftersom vi har druckit mest vatten under det tidigare firandet, så går det här bra, säger Matilda Eriksson.
– Och majmiddagen är ju en annan sak än sista april, det här är liksom finare, och lugnare, säger Jennie Harju, innan V-Dalas klubbmästare Marcus Falk med den stora ceremoniella staven dunkar tre gånger i golvet och bjuder in gästerna till borden och den väntande trerättersmiddagen.
Nere vid porten sitter Yovana Wärner kvar med listorna där gästerna prickats av vartefter de anlänt. Hennes arbetsdag är ännu inte slut.
– Någon måste hålla koll så att obehöriga inte kommer in. Jag kommer nog i varje fall att sluta tidigare idag än i går då jag jobbade på klubben här, säger Yovana Wärner, och ser lika nöjd ut med sin ensamma postering som de sorlande gästerna gjorde inför middagen en trappa upp.