Det framgår av en ny svensk studie, som publiceras i facktidskriften Scientific Reports.
– Våra resultat understryker betydelsen av att utveckla effektiva, riktade förebyggande strategier för att bryta den onda cirkel som leder till att fetma med tilltagande styrka överförs från generation till generation, säger läkaren och forskaren Fredrik Ahlsson vid Akademiska barnsjukhuset och Uppsala universitet.
Studien bygger på uppgifter från det medicinska födelseregistret om 26 561 kvinnor som fick barn under 1980-talet och om deras förstfödda döttrar, som själva blivit mammor någon gång under de nio första åren efter millennieskiftet. Tack vare att kvinnornas vikt och längd registrerades när de skrevs in på mödravårdscentralen i början av graviditeten har deras så kallade BMI-värden kunnat räknas ut.
En jämförelse mellan BMI-värdena hos 1980-talets och 2000-talets blivande mammor visar att förekomsten av fetma i början av graviditeten nästan fyrfaldigades på bara drygt 20 år, från 3,1 procent till 12,3 procent. Även andelen kvinnor som "bara" var överviktiga när de blev med barn ökade, från knappt 14 till nära 23 procent.
Mammorna i studien som fick barn under 1980-talet var i genomsnitt 26 år när de blev gravida, deras förstfödda döttrar 22 år.
– Eftersom vikten brukar fortsätta att öka även i vuxen ålder och åldern då man föder sitt första barnet har öka kan dessa siffror till och med vara en underskattning av hur mycket förekomsten av fetma ökat bland kvinnor som får barn i dag, säger Fredrik Ahlsson.
En närmare analys visar att ju högre mammans BMI-värde var i början av graviditeten, desto större var risken för att hennes förstfödda dotter skulle vara överviktig eller fet när hon blev gravid drygt ett par årtionden senare.
Fetma hos 2000-talets blivande mammor var nästan tre gånger vanligare bland döttrarna till överviktiga mammor och nästan fem gånger vanligare bland döttrarna till feta mammor jämfört med bland döttrarna till normalviktiga mammor.
Den nya studien kan inte besvara frågan om varför övervikt och fetma hos mamman flerfaldigar risken för att hennes dotter kommer att bli överviktig eller fet.
– Kunskaperna om mekanismerna för hur fetma hos mamman påverkar barnens fetmarisker och långsiktiga hälsa är begränsade. Men förmodligen bidrar både genetiska faktorer och familjens livsstil. Till och med faktorer hos mamman som påverkar fostret under tiden i livmodern tros bidra till att övervikt och fetma så att säga överförs från generation till generation, säger Fredrik Ahlsson.