Feta unga rökare riskerar dö i förtid

Både fetma och storrökning under ungdomsåren mer än dubblar risken för att dö redan i medelåldern. Allra störst risk att dö i förtid löper unga som både röker mycket och är feta. Lägst är dödligheten för dem som har normal vikt och inte röker.

Foto: Fotograf saknas!

Uppsala2009-02-25 01:01
Det visar forskare vid Karolinska institutet och Uppsala universitet i en ny studie, som i dag onsdag publiceras i nätupplagan av medicintidskriften British Medical Journal.
- Våra resultat talar för att det behövs folkhälsosatsningar på att förebygga både övervikt och rökning bland unga. Målet måste vara att alla ungdomar är rökfria och har normal vikt, säger docent Johan Sundström vid Institutionen för medicinska vetenskaper, Uppsala universitet.

I undersökningen, som han gjort tillsammans med forskarkollegerna Martin Neovius och Finn Rasmussen vid Karolinska institutet, har dödligheten bland nära 46 000 män kartlagts från det att de i 18-årsåldern mönstrade för militärtjänst och 38 år framåt.
Under uppföljningen dog 2 897 av männen. Det innebär att ungefär var 15:e man dog före 60 års ålder, ibland redan så tidigt som i 20-årsåldern.
Från mönstringen finns uppgifter om både männens rökvanor och kroppsmasseindex, BMI. Tack vare dem har forskarna i detalj kunnat kartlägga sambanden mellan rökning och kroppsvikt under ungdomen och dödligheten under nästan fyra årtionden därefter.
För männen som var överviktiga i 18-årsåldern var dödligheten under uppföljningen ungefär en tredjedel högre än för män som var normalviktiga. För män som var feta i 18-årsåldern var dödligheten fördubblad.
- Det innebär att dödligheten för män som var feta i 18-årsåldern var lika hög som för storrökare. Måttlig övervikt ökade risken för att dö i förtid ungefär lika mycket som att röka upp till tio cigaretter per dag, säger Johan Sundström.
Däremot fann forskarna inget samband mellan undervikt och ökad dödlighet annat än för den lilla grupp män som varit extremt underviktig vid mönstringen.

Till skillnad från vad forskarna förväntat sig fann de inte heller att rökning skulle vara farligare för feta män än för dem som är normalviktiga.
- Men eftersom fetma och storrökning var för sig mer än dubblade risken för förtida död löpte männen som både var både feta och rökte mycket ändå nästan femfaldigad risk att dö i förtid jämfört med de normalviktiga männen som inte rökte, säger Johan Sundström.
Den nya studien ska ses mot bakgrunden av ett fetma bland ungdomar i dag är fem gånger vanligare och övervikt tre gånger vanligare än i slutet av 1960-talet. Rökningen bland ungdomar har däremot minskat, om än inte i samma takt som förekomsten av fetma ökat.
- Lyckas vi inte bryta den trenden finns risk för att nästa generation blir den första som inte uppnår lika hög genomsnittlig livslängd som sina föräldrar, säger Johan Sundström.

Flera åtgärder mot rökning, som till exempel rökförbudet på krogen, har varit framgångsrika och uppskattade.
- Nu gäller det att hitta nya sätt att motverka övervikt och fetma. Man får vara kreativ och försöka hitta nya lösningar som till exempel att göra det mer lustfullt att gå i trappor i stället för att ta hissen eller rulltrappan i shoppingcentret, säger Johan Sundström.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om