Det visar forskare vid Karolinska institutet och Uppsala universitet i en ny studie, som publiceras i facktidskriften American Journal of Epidemiology. Forskarna har beräknat riskerna för dödföddhet och spädbarnsdöd hos barn till feta kvinnor respektive hos barn till kvinnornas normalviktiga systrar.
– Våra resultat ger ytterligare stöd för att det verkligen finns orsakssamband mellan övervikt och fetma hos den blivande mamman och de ökade risker för dödföddhet och spädbarnsdöd som både denna och flera tidigare studier har påvisat, säger professor Sven Cnattingius vid enheten för klinisk epidemiologi vid Karolinska institutet.
Studien bygger på uppgifter från det svenska medicinska födelseregistret om alla förstföderskor som fick barn någon gång mellan 1992 och 2011 och som också hade en helsyster som för första gången fick barn under samma tidsperiod.
Jämfört med normalviktiga kvinnor i allmänhet och än mer jämfört med sina normalviktiga systrar var risken för dödföddhet och spädbarnsdöd förhöjd om den blivande mamman hade varit överviktig eller fet i slutet av graviditeten.
– Eftersom systrar är mer lika varandra genetiskt än obesläktade kvinnor och oftast växt upp i ungefär samma miljö talar detta emot att ärftliga genetiska faktorer eller gemensamma miljöfaktorer i familjer skulle ligga bakom sambanden mellan övervikt och dödföddhet och spädbarnsdöd, säger Sven Cnattingius.
Ju högre BMI-värde mamman hade i början av graviditeten, desto högre var risken för dödföddhet och spädbarnsdöd. Jämfört med barnen till normalviktiga systrar löpte barnen till mycket feta kvinnor, med BMI-värden på 35 eller mer, drygt tre gånger högre risk att dö redan i livmodern.
– Samtidigt är det viktigt att betona att både dödföddhet och spädbarnsdöd är sällsynta händelser. Trots överriskerna kommer de allra flesta överviktiga och feta kvinnor att få friska barn, säger Sven Cnattingius.
Även om den nya studien talar för att förhöjda BMI-värden hos den blivande mamman i sig ökar riskerna för dödföddhet och spädbarnsdöd kan den inte förklara varför de är så.
– Det finns dock flera kända biologiska mekanismer som skulle kunna bidra till detta. En är att en ökad mängd kroppsfett hos mamman ger en låggradig inflammation som bidrar till komplikationer under graviditeten eller nyföddhetsperioden, säger Sven Cnattingius.